Najskuplji golub pismonosa prodat je za 1,25 miliona evra

Golub Pismonosa

Zove se Armando i potice iz Belgije i najskuplji je golub na svetu , prodat je na online aukciji za 1,25 miliona evra . Belgijski golub pismonosa, je visestruki sampion na trkama golubova pismonosa. Armando, ciji je vlaznik poznati odgajivac Zell Fershout, oborio je sve rekorde jer je postao najskuplji golub na svetu.

„Niko nije očekivao da će magicna granica od 1 milion evra biti premasena, konacni iznos je 1,252,000 “, objavljeno je na web sajtu je Pigeon Paradise (Pipa), bez objavljivanja identiteta kupca. Medjutim, prema belgijskoj agenciji Belga, novi vlasnik Armanda je Kinez i verovatno ce koristiti goluba za reprodukciju, sa ciljem da njegovi potomci postanu sampioni. Poslednjih godina, kineski kolekcionari su poceli da se zanimaju za golubove, sto je dovelo do porasta cena “sampiona”.Belgija i Holandija imaju tradiciju sa ovim golubovima, ali je njihovo trziste dugo bilo u padu.

Interes Azijaca dao je novi zamah uzgoju i takmicenjima, u nekim oblastima, kako je objavila Atinska Novinska Agencija. Prema “Pipi“, najskuplji golub u istoriji online aukcija do sada je bio “New Blinkem” koji je prodat proslog novembra za 376.000 evra, cime je prevazidjen prethodni svetski rekord od 250.000 dolara koje je platio kineski industrijalac Hu Zhen Iu ,2012 godine za goluba zvanog”Special Blue”. Armando je bio jedan od 178 golubova porodice Fershout koji je danas prodat. Prihodi od aukcije iznosili su ukupno 2 miliona eura.

 
 
Play Video