Odgovor Erdoganu za izjavu o homoseksualcima – Prva knjiga o LGBT populaciji napisana je pre 500 godina u Turskoj

erdogan

Sve je počelo sa kačenjem slike sa duginim bojama (simbol LGBT populacije) na kapiji Bosforskog univerziteta u Turskoj.

Univerzitet na Bosforu nedavno je postao poprište studentskih protesta tražeći ostavku rektora Meliha Bulua, kojeg je Tajip Erdogan izabrao na čelo Univerziteta.
Turska policija uhapsila je četvoro ljudi nakon postavljanja slike koja prikazuje najsvetije mesto Islama na Univerzitetu Bosfor u Istanbulu, umetničkom delu koje turske vlasti smatraju uvredljivim.
Na slici se prikazuje deo iz Kabe (centralno svetilište islama, građevina u obliku kocke, crne boje, dugačka oko 11 m i visoka oko 17 m. Danas se nalazi usred velike džamije u Meki) u kombinciji sa LGBT zastavom duginih boja.
Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je juče u tvitu da su uhapšena “četiri LGBT perverznjaka”, komentar koji je izazvao negodovanje na društvenim mrežama.
Četvorica uhapšenih optuženi su za „otvoreno ocrnjivanje verskih vrednosti koje prihvata najveći deo javnog mnjenja“, saopštila je kancelarija guvernera Istanbula. Policija je izjavila da traga za još dve osobe, nazvavši sliku “opakim napadom” na Islam.

Studenti protestuju jer se protive, imenovanje Bulua, koji nema nikakve veze sa univerzitetom i koji je 2015. godine isto pokušao da bude izabran u bojama Erdoganove vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).

Odmah nakon ovih dešavanja Erdogan se oglasio na skupu omladine njegove partije AKP.
Turski predsednik nazvao je demonstrante “teroristima”.
Obraćajući se omladini svoje stranke i pozdravljajući ih islamistički pozdravom “rabina” (sa šakom gde je palac sastavljen s dlanom), koji se odnosi na Muslimansko bratstvo (organizacije koja je u više država sveta proglašena terorističkom), Erdogan je konkretno izjavio: “Omladino, šta ovaj pozdrav znači? Jedan narod. Jedna zastava. Jedna otadžbina. Jedna država. Srećom, naša omladina nije LGBT omladina…”
Erdoganove izjave su izazvale buru na Tviteru.

LGBT Turska

Jedan od onih koji je na Tviteru odgovorio Erdoganu, o prisustvu LBGT-a u Turskoj, bio je i profesor Burak Kopur (prof. dr. Burak Çopur). Profesor Burak je na društvenim mrežama prokomentarisao da je Sultan I (Yavuz Sultan Selim – I,1470-1520) Kemala Pašazadea (1468-1534) postavio kao visokog zvaničnika Porte (Visoka porta ili Porta je naziv koji se u diplomatskim krugovima koristio za Osmansko carstvo, kancelariju velikog vezira ili osmansku vladu), da napiše knjigu na temu homoseksualnosti. Profesor je čak objavio slike iz sadržaja knjige koja se odnosi na LGBT prošlost današnje Turske.