10 mesta na svetu koje je zabranjeno posetiti

1. Severni Sentinel, Indija

Postoji pleme zvano Sentilenese koje je neprijateljski raspoloženo prema strancima. Dešavalo se da ubiju ljude koji su se približili ili iskrcali na ostrvo. Ovo pleme negira bilo kakav kontakt sa ostatkom sveta. 1956. vlada Indije proglasila je ostrvo plemenskim rezervatom i zabranila putovanje na ostrvo. Takođe održava kontinuiranu oružanu patrolu kako bi sprečio upade trećih lica, a čak su i fotografije zabranjene.

 
Severni Sentinel, Indija

2. Ostrvo Ilha de Queimada Grande (Zmijsko ostrvo), Brazil

Postoji legenda da je poslednji ribar koji se približio obali ostrva pronađen nekoliko dana kasnije na svom čamcu, beživotan u lokvi krvi. Na ostrvu postoji najmanje jedna zmija po kvadratnom metru, od kojih je većina otrovna.

 

3. Svetska banka semena Svalbard, Norveška

Svalbard banka deluje kao riznica „Kovčeg sa blagom“ za zaštitu prirodnog semena zemljine flore. Njegova konstrukcija je takva da bi čak i u najgorem slučaju katastrofe čovečanstva mogao obnoviti biljno carstvo i sačuvati raznolikost prehrambenih useva u svetu. Izgrađena je da traje oko dvesta godina i da izdrži zemljotrese i eksplozije. Uzdignuta je na visoke planinske strane, tako da će čak i ako se led na zemlji otopi, zgrada ostati iznad nivoa mora. Nije dozvoljeno biti u blizini ove lokacije.

 
Svetska banka semena Svalbard, Norveška

4. Vatikanska tajna arhiva, Vatikan

Tajna arhiva Vatikana je zgrada u kojoj se čuvaju državni dokumenti i prepiska države Vatikan. Oni su vlasništvo svakog pape, a nakon njegove smrti ili ostavke imovina prelazi na sledećeg papu. Do početka 17. veka bili su u Vatikanskoj biblioteci, ali su bili odvojeni nakon naredbe pape Pavla V. u posebno odvojenom prostoru sa izuzetno ograničenim pristupom.

 
Vatikanska tajna arhiva, Vatikan

5. Područje 51, Nevada, SAD

Područje 51 je veliki vojni aerodrom gde primarna namena baze zvanično nije definisana, ali na osnovu istorijskih dokaza može podržati razvoj i ispitivanje eksperimentalnih aviona i sistema naoružanja. Iako baza nije proglašena tajnom, sve istrage i činjenice koje se tiču područja 51 poverljive su informac

 
Područje 51, Nevada, SAD