Užas u Paragvaju: U kontejneru iz Srbije pronađeni raspadnuti leševi - Najverovatnije je njihova smrt bila usled gušenja

Paragvaj

Tela sedmoro ljudi u stanju poodmakle razgradnje pronašla je paragvajska policija u pošiljci đubriva koja je napustila Srbiju pre tri meseca.

Kontejner je napustio Srbiju 21. jula i stigao ranije ove nedelje preko Argentine u luku Vileta, 30 kilometara južno od glavnog grada Asuncion, na paragvajskoj reci, rekao je tužilac Marselo Saldivar.

Tela su otkrivena u petak kada su rukovodioci kompanije koja je kupila teret otvorili kontejner, dodao je on.

“Jedno od tela pokazuje znakove gušenja kao mogući uzrok smrti”, rekao je sudski doktor Pablo Lemir novinarima. Đubrivo iz kontejnera je ubrzalao raspadanje leševa.
Tužilac je naglasio da su žrtve, sve odrasle osobe, navodno krijumčari i ilegalni imigranti. Njih dvojica su pronađena sa identifikacionim dokumentima koji dokazuju da su Marokanci, dok je pronađena i potvrda srpske taksi kompanije koja ukazuje da su ušli u kontejner u Srbiji.

„Pretpostavljamo da su tamo stigli iz zemlje porekla i planirali su da putuju do najbližeg odredišta, ali nisu dobro izračunali udaljenost i nisu preživeli putovanje“, rekao je Rojtersu.

„Zalihe koje su imali – keksovii, flaširana voda i konzervirana hrana – bile su dovoljne da im potraju 72 sata“.

Policija je u kontejneru pronašla i vreće sa odećom i otvor za ventilaciju. „Svi leševi su u stanju raspadanja. „To su samo kosa i kosti“, rekao je Saldivar.

Teretni brod zaustavio se u Egiptu, a zatim u Španiji, pre nego što je prošao kroz luku Buenos Aires. Potom je stigao u Paragvaj, nakon putovanja od oko 20.000 kilometara.

Proveriće se njihova putanja, zajedno sa mobilnim telefonima pronađenim sa žrtvama, a kontaktiraće se vlasti u Maroku i Srbiji kako bi pokušale da identifikuju žrtve.