Tony Allen: Umro je najveći bubnjar svih vremena

Tony Allen

Bio je inspirator muzičkog pravca afrobeat

Najznačajniji svetski bubnjar, nigerijski muzičar koji je učestvovao u stvaranju novog muzičkog žanra, afrobeat, umetnik Tony Allen je preminuo. Izdahnuo je u ranim jutarnjim časovima u Parizu, nakon srčanog udara, izazivajući tugu u muzičkom svetu. Imao je 79 godina.

Rođen je 1940. godine u Lagosu, Nigeriji i bio je ljubitelj muzike od tinejdžerskih dana, otkrio tajne umetnosti bubnjeva potpuno sam, bez ikakve pomoći kada je imao 18 godina. Jednom je naveo da je razvio svoju odličnu tehniku slušajući veoma pažljivo interpretacije američkih džez bubnjara Art Blakeija i Maka Roacha. Uključujući vlastite elemente i koristeći beskrajnu inspiraciju, stvorio je karakteristični polifonični ritam afrobeata, koji majstorski spaja afričku muziku sa džezom i funkom.

Tony Allen je bio bliski saradnik legendarnog nigerijskog poliorganiste, kompozitora, aktiviste, bivšeg orekestarmajstora Tonijevog benda, Fela Kutija: “Bez Tonija Allena ne bi bilo afrobeata”, rekao je. Njegov veliki talenat je bio veličanstven doprinos razvoju novih muzičkih trendova. Ovde je vredno napomenuti da su, kada je Allen napustio ovaj orkestar, bila potrebna četiri različita bubnjara da popune ogroman jaz koji je ostavio!

Njegovi obožavaoci, između ostalih, bili su mnogi ugledni zapadnjački muzičari, uključujući slavnog britanskog muzičara i producenta Brajana Enoa, koji je rekao da je „Tony Allen najveći bubnjar svih vremena“. Mnogi muzičari iz svih krajeva sveta preplavili su danas društvene medije dirljivim oproštajnim porukama.

Među njima je basista Red Hot Chili Peppers-a, Flea, koji je govorio o muzičkom “junaku” koji je otišao!