Džimi Hendriks: 50 godina od smrti najvećeg virtouza na električnoj gitari svih vremena

jimi hendrix

Danas se navršava 50 godina od smrti Džimi Hendriks, koji je tokom svog kratkog života sam revolucionisao električnu gitaru.

Hendriks je imao samo 27 godina kada je tragično umro u londonskom hotelu 18. septembra 1970. Rok legenda se ugušio od povraćanja nakon što je uzeo sudeći po informacijama iz tog vremena, slučajno veliku dozu barbiturata.

Bio je najveći električni gitarista u istoriji roka. Takođe je bio veliki kantautor i jedinstveni performer. Njegov izgled, raskošni stil i harizmatičnost na sceni u nažalost kratkoj karijeri u drugoj polovini 60-ih bili su dovoljni da promene sve što je do tada postojalo kao dogma na polju električne muzike, stvarajući svoj stil i sastavljajući rečnik koji ostaje jedinstven, bez premca i nenadmašen čak pola veka kasnije.

 

Rođen u Sijetlu 27. novembra 1942, Džimi je usavršavao svoje muziciranje uz umetnike kao što su The Isley Brothers, Little Richard pre nego što je osnovao svoj bend The Jimi Hendrix Experience.
Sigurno je da je njegova prevremena smrt, na današnji dan, 1970. godine, u dobi od 27 do 28 godina, bio veliki udarac za pop i rok i je jedan od glavnih uzroka što je ova vrsta muzike počela da ide nizbro nekoliko godina kasnije.

Hendris je takođe smatran među najdinamičnijim izvođačima uživo u istoriji roka. Među njegovim legendarnim nastupima bili su setovi na pop festivalu u Montereiu 1967. i Vudstok festivalu 1969. godine.

Činjenica da ne postoji električni gitarista, u svakoj generaciji i svakoj eri, koji nije čuo i na njega nije uticao Džimi Hendriks.

 
Džimi Hendriks

Hendriks je posthumno primljen u Kuću slavnih rokenrola kao član grupe The Jimi Hendrix Experience 1992. U junu 2017. godine počastvovan je sopstvenim spomen-parkom u Sijetlu.

Danas se muzičkom zaostavštino ovoga velikog muzičara bavi njegova sestra, Dženi Hendriks putem kompanije Experience Hendrix, koja redovno izdaje Džimijevu muziku. Poslednji, dokumentarni film pod naslovom “Havaji, muzika, novac, ludilo … Džimi Hendriks na Mauiju” i prateći album “Live in Maui”, biće objavljeni 20. novembra.