Uskrs kod kuće: Koje ćemo recepte koristiti za vaskrsenje ove godine?

Sretan Uskrs

 

Prikazaćemo vam neke od tradicionalnih, grčkih, prazničnih recepata ovde.

Glavno jelo – jagnjetina ili kozetina?

Drugi višše vole jagnjetinu, drugi kozje meso. Da ne biste bili u dilemi, za vas imamo recept koji lako možžete napraviti u rerni.

Pečena janjetina sa krompirom, aromatizovana ruzmarinom i senfom

Kozji uskrššnji but na nauljenom papiru

Magirica na različite načine

Veliki protagonista na trpezi za vaskrsenje je Magirica, koja se ako je ostane, možže servirati jednako ugodno i na uskrsnu nedelju. Ove godine imamo dve verzije, jednoj
Klasičnu i vegansku.

Tradicionalni uskršnji meze

Na uskrššnjem stolu u Grckoj uvek se kao meze služže kokoretsi i gardumbakia (pečena džžigerica i iznutrice) koje možžete napraviti u rerni i u loncu.

Uskrššnje pite

Slane pite su u Grčkoj uvek dobrodoššle za uskrššnjim stolom. Mogu biti i potpuno tradicionalne, poput Rumeljotike (Roumeli na otomanskom jeziku imenuje oblasti -kontinentalna Grčka, centralna Grčka, Peloponez, Tesalija, Epir, Makedonija i Trakija) pite od jaja ili alternativa poput pite sa punjenjem od iznutrica.

Rumeljotiki pita od jaja

Pita Magiritsa

Salata je obavezna

Postoji li svečana trpeza bez salate? Naravno da ne! Ove godine izdvajamo klasičnu zelenu salatu, ali i onu posebniju koja je uobičajena u celoj Grčkoj tradiciji, od Krita do Makedonije, sa lukom na žžaru i narandžžama. Našš savet je da napravite obe salate.

Zelena salata sa paprikama i krutonima

Salata s lukom na žžaru i narandžžama

Na kraju su slatkišši

Osim uskšršnjeg hleba (Tsureki) i uskrššnjih pereca (Kulurakia) svečani sto žželi i svoj desert. Ove godine predlažžemo tradicionalnu pitu od meda, ali i uskrššnji terin sa krem sirom i raznim suššenim voćem.

Uskrššnja pita od meda sa Sifnosa

Uskrššnji terin