Pečena janjetina sa krompirom, aromatizirana ruzmarinom i senfom

Pečena jaretina

Pečena janjetina sa krompirom, aromatizirana ruzmarinom i senfom

Materijal

½ jareta ili koze (oko 3,5 kilograma s kostima) ili 2 butke izrezana na 2-3 komada (ako je potrebno)
3 kg krompira, isečenih na kockice
1 glavica belog luka
1 ššolja limunovog soka
2 limuna, narendati koru
1-2 kaššikice ruzmarina suvog
100gr. senfa Maille au Miel
soli, dosta svežžeg  mlevenog bibera

Za marinadu

1 glavica belog luka
2 kaššikice suvog ruzmarina ili dve grančice svžžeg
2 kaššikice timijana
1/2 ššolje maslinovog ulja
1 flašša belog vina
2 kaššike supene zrna crnog bibera

Priprema

Skinite viššak masnoće sa mesa. Sitno iseckajte beli luk. Pomeššajte vino sa ostalim sastojcima marinade. Stavite janjetinu u duboku posudu, preko nje prelijte marinadu i ostavite je u frižžideru 12-15 sati, svako malo okrećući da bude potpuno natopljeno marinadom.

Izvadite janje iz marinade koju bacate. Zarežžite ga na višše mesta ošštrim nožžem i u svaki zarez stavite po pola režžnja belog luka, so i biber. Namažžite ga uljem i polovinom senfa, zaćinite solju i biberom i stavite u posudu.

Zagrejati rernu na 200 ° C. Oguljeni krompir prelijte sa uljem, začinite solju i biberom i pomšešajte sa preostalim senfom i preostalim belim lukom. Pospite ruzmarinom i stavite ga u posudu oko janjetine. Pospite po njemu narendanu limunovu koru i preko nje prelijte preostalo ulje i limunov sok.

Pokrijte posudu i stavite je u prethodno zagrejanu rernu. Pecite 20 minuta, smanjite temperaturu na 150 ° C i nastavite pecenje još 3 sata. Ne treba dodavati vodu jer ce ona ispuštati sopstveni sok tokom pečenja.

Otkrijte posudu. Ako ima puno tečnosti, povećajte temperaturu u rerni i pustite naššu đ akoniju da upije tečnosti i poprimi crvenkastu boju. Poslužžite vruće. NJAMNJAM