Rumeljotiki pita od jaja

Rumeljotika pita sa jajima

Rumeljotiki pita od jaja (Ρούμελη – na otomanskom jeziku se nazivaju zapadne periferije Otomanskog carstva), u ovom slučaju se misli na zapadne i centralne delove Grčke.

Materijal

600gr. kora za pitu (idealno domaće)
500gr. feta sira
200gr. Mizitra ili Antotiro ili drugi sveži sir, poput krem sira
8 jaja
1/2 šolje rastopljenog putera, pomešanog sa 1/3 šolje maslinovog ulja za namaz
1/2 šolje mleka
malo bibera

Priprema

Zagrejati rernu na 180oC. Razdrobite sireve (ne preterano sitno) prstima ili viljuškom i stavite ih u veliku posudu. Umutite sedam jaja i pomešajte ih u sir. Dodajte malo bibera i tri kašike smeše sa maslaca i ulja.

Razvijte kore i pokrijte ih vlažnim peškirom da se ne osuše dok radite. Podmažite veliku okruglu tepsiju (prečnika 34cm), dva lista premažite mešavinom putera i ulja i raširite ih tako da su njihove ivice preko tepsije. Ostavite još dva lista da prekrijete pitu na kraju i odvojite mešavinu sira za te listove.

Na prvi sloj kora pospite malo smeše sira i prekrijte je drugom korom, savijte krajeve da stanu u tepsiju. Nastavite da mažete kore i dodajete smešu sira na njih. Kad ostanu poslednja dva lista, prve listove koji strče iz tave poškropite sa malo vode i stavite ih u tavu. Raširite dva lista poslednja koja ste zadržali, namažite i njih sa smešom ulja i maslaca. Izlupajte jaja sa mlekom i pospite ih po piti. Stavite ih u rernu na gornje mesto i pecite 50 do 60 minuta.

Izvadite pitu kad se ispeče i okrenite je naopačke i ostavite da se malo ohladi. To se radi da gornji listovi blago omekšaju i ne lome se kada se seku. Pri služenju, okrenite je ponovo i isecite. NJAMNJAM