Osudjene nemacke studentkinje koje su uzimale hranu sa otpada

Opstinski sud u Fuerstenfeldbrucku pored Minhena osudio je dve studentkinje na novcanu kaznu zbog toga sto su iz kontejnera za otpad jednog supermarketa uzimale prehrambene namirnice .
Obe studentkinje su osudjene na novcane kazne od 225 eura i uvjetno na dve godine , i na osmocasovni rad u dobrotvorne svrhe .
Drzavno tuzilastvo je trazilo kaznu od 450 eura smatrajuci da se radi o „posebno teskom“ slucaju kradje tudje imovine , sa obzirom na to da su se kontejneri za otpad nalazili iza zakljucane ograde, koju su osudene otvorile univerzalnim kljucem.
Dve studentkinje su pripadnice pokreta koji trazi odgovorniji odnos prema zivotnim namirnicama , koje su uprkos cinjenici da su pogodne za prehranu, bacene zbog isteka roka do kojeg je najbolje konzumirati tu namirnicu.
Njihov advokat je ukazao na to da se bacene namirnice vise ne mogu smatrati imovinom, s obzirom na to da se vlasnik njihovim bacanjem u otpad odrekao vlasnistva, sto sud medjutim nije priznao.
Sudjenje su popratili i demostracije na kojima se trazilo da se i u Nemackoj, slicno kao nedavno u Ceskoj, uvede zakon koji bi trgovce obvezao na to da ne bacaju namirnice koje su jos jestive, nego da ih podeli narodnim kuhinjama.

Studentkinje su u razgovoru za Spiegel Online objasnile kako zele pomoci i drugima protiv kojih se trenutno zbog tzv. containeringa, kako mediji nazivaju ovu vrstu „kradje“, u Nemackoj vode procesi.

„Naš cilj je da udemo u dijalog s politicarima i da otvoreno nastupimo protiv bacanja zivotnih namirnica“, rekla je jedna od osudjenih.

Protest protivnika bacanja zivotnih namirnica u Fuerstenfeldbrucku podrzala je stranka Zelenih.

Hrana Sa Smeca