GRNews

GRNews

Tajanstvena Akumija sa ostrva Simi

Simi je malo ostrvo na Dodekanezima, severno od Rodosa. Akumia se prave na Simiju i nije dobro poznata čak ni Grcima jer je to njihova lokalna, tradicionalna poslastica. Akumia (Ακουμια Συμιακα), koji su u osnovi krofne, jedinstveni su jer osim osnovnih sastojaka za krofne, kao što su brašno, kvasac, šećer, so i voda, ubacuje i kuvana riža (čiji ukus nećemo osetiti) i aromatiziraju je narandžom i ouzom.

Akumia se na Simiju često prave u drugoj sedmici karnevala, koju starosedeoci Simija nazivaju Akumeni i otuda i njihovo ime.

Akumia je tradicionalni slatkiš. Smatraju to slatkom radošću, pa kada postoji srećan događaj u kući, obično bi rekli: “Eee! čujemo Akumia.”

Takođe se peku da se počaste za detetov prvi zub.
Prave se i u noći 30. novembra za Svetog Apostola Andriju Prvozvanog.
Tradicija je i da se služe i za prvi januar kada se u Grčkoj slavi Sveti Vasilije i nazivaju se tada i Vasilopitom (Česnicom) i u njih se stavlja sretan novčić i samo se tada posipaju medom i to najčešće od Majčine Dušice.

Ostrvo Simi

SASTOJCI

1 kg brašna za sve namene
250 grama pirinča
1 šolja čaja ouzo
1 šolja čaja suncokretovog ulja
40g svežeg kvasca
1 kašičica soli
Pola litra mlake vode
2 litre suncokretovog ulja za prženje

Na Simiju svaka domaćica ima svoj posebni “tajni” recept za ove krofne.
Tako da neki u smesu dodaju i čašu soka od pomorandže, kao i izrendanu koru od jedne pomorandže. Neki umesto svežeg kvasca stavljaju suvi, neko ih prži na blagom maslinovom ulju.

Za posipanje:

250g šećera u prahu
250 g kristalnog šećera
2-3 kašikice cimeta

Akumia2
Akumia3

PRIPREMA

Kvasac stavite u posudu sa šoljom mlake vode da se rastopi i dodajte šolju brašna da napravite gustu kašu. Ostavite da se digne pola sata, a zatim dodajte sve sastojke (dodajemo i pirinač koji se kuvao sve dok ne postane gnjecav, oko 30 minuta) i vodu dok ne postane testo kao za krofne. Dlanom udaramo testo prema gore i dole. Ostavite 1 sat da se digne. Na površini testa će se formirati sitni mehurići. Kada mehurići počnu da pucaju, testo je spremno za prženje.

U tiganj stavimo ulje da se dobro zagreje, komade testa vadimo rukom, koju uvek umočimo u vodu kad vadimo testo iz posude, da se ne lepi i pržimo dok ne porumene.
Domaćice na Simiju u ovom slučaju ne koriste kašiku da bi komadi bili veći.Vadimo ih sa rupičastom kutlačom i stavljamo ih na papirnu salvetu da se prosuše od ulja.
U jednu posudu stavimo zajedno obe vrste šećera i cimet i uvaljamo ih u njoj.

Akumia1