GRNews

GRNews

Ko su sestre Bibezic iz Ulcinja o Kojima pise ugledni grcki list Katimerini

Prilog u nedeljnom podlisku “Ταξίδια”, najtiraznijeg grckog lista “Katimerini” o kulturi,kuhinji i istoriji Zapadnog Balkana, nije mogao da izostavi rad sestara Bibezic iz Ulcinja!
U nastavku citiramo izvode iz teksta podliska Taksidia (Putovanja).
Putesestvije po zemljama zapadnog Balkana poceli smo u Crnoj Gori iz glavnog grada Podgorice.
Obisli smo mnoge gradove od Podgorice, Ulcinja, Pristine,Tirane do Skoplja. Sva ova mesta u kojima smo bili i okolna sela kroz koja smo prosli povezuje hrana i slicnost i razlicitost njihove tradicionalne kuhinje. Ovde na Balkanu bi hranu mogli nazvati i “diplomatskim” sredstvom.
Diplomatskim” sredstvom koji povezuje ljude, hranu naziva Dzenana Bibezic, diplomata, koja je sa svojom sestrom Adaletom izdala prvu knjigu recepata grada Ulcinja, odakle je i njihovo poreklo.

tradicionalna kuzina

Godinama su skupljale tradicionalne recepte, po kojima su hranu spremale njihove bake, majka, ujne, strine i rodjake.
Kada su skupili recepte ove dve seste su marljivo svakog vikenda tokom vise od dve godine pripremali hranu na osnovu tradicije ulcinjskog kraja i slikavale fotografiju po fotografiju svakoga jela.
Pripremali su i snimali, supe, corbe, salate, soseve, meso, ribu, slatkise…

Ljuljeseg


Prezentirali su od lokalnog nacina spremanja “Japraka” do cisto ulcinjskog jela “Petao u testu’ i jedno slatko od divljeg sipka, koje se na grckom jeziku naziva Αγριοτριανταφυλλιά (divlja ruza).
Krajnji ishod njihovog napornog rada je izdavanje zbirke od 133 recepta pod nazivom “Tradicionalna babina kužina“.
Ne samo sto je knjiga vrlo brzo bila “razgrabljena” od ljubitelja starih recepata , vec su sestre Bibezic kao licni poklon kolegama diplomatama na najlepsi nacin promovisali svoj kraj i svoju drzavu Crnu Goru.

Japrak