GRNews

GRNews

Sta treba obavezno videti ako se nadjete u Kavali

Kavala

Kavala je sagradjena u podnozju planine Lekani i cetvrti je najveci  grad u Grckoj. Stalno stanovnistvo grada je 54.027 (prema popisu iz 2011.) i udaljeno je 153 kilometra od Soluna.

Ispod smo smo izabrali pet atrakcija koje biste mogli posetiti kada budete u Kavali.

Imaret

Imaret

Olovne kupole,dvoriste u obliku trougla sa zasadjenim pomorandzama, priguseno osvetljenje sa svecama i nize dole stara cisterna. Imaret je verski i obrazovni kompleks koji datira od 1817-1821. godine, a sagradio ga je Mehmet Ali Pasa kao poklon gradu u kojem je rodjen. Do pocetka 20. veka, Imaret je funkcionisao kao islamska skola, gde su studenti bili u zatvorenom prostoru, kao i dobrotvorna organizacija koja je pruzala hranu onima kojima je pomoc potrebna. Od 1920. godine domacin je mnogim izbeglicama, dok je od sredine 1970-ih pa sve do 2000. godine bio zapusten. U to vreme, grupa biznismena iz tog kraja, nakon sto su dobili dozvolu od egipatske vlade kojoj pripada nekretnina, krenuli su sa renoviranjem postujuci religiju i istoriju zgrade i dovodeci cak zanatlije iz Egipta. Danas je hotel, restoran i kafic i mozete obici ceo prostor sa vodicem uz placenu ulaznicu.

Konak Mehmet Ali Pase

Konak Mehmet Ali Pase

Konak Mehmet Ali-pase bio je njegov dom i nalazi se na poluostrvu Panagia. Potice sa kraja 18. veka, ali su popravke radjene krajem 19. i pocetkom 20. veka. Zanimljivo je da je ta kuca u to doba bila najveca kuca u Kavali i smatra se jednim od najkarakteristicnijih sacuvanih primera Osmanske arhitekture iz 18. veka u Grckoj.

Konak ima dva sprata i osmisljen je da zadovolji potrebe veceg broja gostiju, a pritom je na takvoj poziciji da sa svih strana ima panoramski pogled na luku Kavalu, a sa druge strane prelepi zaliv. .

Muzej vostanih figura Kavala

Muzej vostanih figura Kavala

Po izboru osnivaca muzeja Teodorosa Kokinidisa, ovaj prostor krase vostane figure ljudi koje su obelezili neku epohu svetske istorije, u umetnosti, politici , sportu i bilo kojoj drugoj oblasti. Sa 16 godina zavrsio je svoj prvi vostani projekat, model Michaela Jacksona, a zatim Dzeni Karezi (poznata grcka glumica, upamcena i po najlepsim ocima na filskom platnu).

U martu 1999. godine, prvi put je predstavio svoj rad siroj javnosti, ucestvujuci na grupnoj izlozbi u Kavali. Novembra 2008. godine, predstavio se vostanim modelom Alikis Vougiouklakis (grcka najomiljenija glumica) sa njenim originalnim kostimom, na izlozbi koju je organizovao njen sin Janis Papamihail . Sledeca izlozba njegovih dela odrzana je u Kavali u julu 2009. godine u Galeriji Filipu.

Ovaj dogadjaj je bio i predskazaj da ce se otvoriti i stalna muzejska postavka sa figurama mnogih grckih i svetskih poznatih licnosti.

Svetionik

Svetionik

Svetionik je izgradjen oko 1880-ih ili 1890-ih, a nakon istrazivanja utvrdjeno je da se ispod njega nekad nalazila kucica cuvara svetionika i strmo, usko stepeniste koje je vodilo do stena koje se nazivaju “Stene Bogorodice”. Podrucje Svetionika je poznato po pogledu na najlepse zalaske sunca i ako je vreme vedro u daljini mozete videti i ostrvo Tasos.

Svetionik je nekada bio prvi moderni centar starog grada gde su se izvodile evropske plesne pesme uz pratnju orkestra i ugoscivao je velika imena iz tadasnjeg umetnickog sveta.

Prestao je sa radom 1956. godine.

Tvrdjava Kavala

Tvrdjava Kavala

Ova gradjevina je bivse Osmanlijsko utvrdjenje.Postoji jos iz Antickog doba i vremenom je menjana, prosirivana i ojacavana, pogotovo za vreme Vizantije.

Njegov danasnji oblik potice uglavnom od Osmanlijske obnove 1425. Tvrdjava je imala cetiri kapije, kroz koje je bio osiguran ulaz i izlaz iz zidina grada. Danas se koristi za razne kulturno-umetnicke manifestacije.