Neukrotivo sunce Mediterana ne prestaje čak ni zimi. U Grčkoj ćete videti sunčeve zrake kako greju predele, ljude i duše, čak i u najhladnijim danima. Sunčani dani, koje karakterišu jasnoća i prozirnost pejzaža, nude vam jedinstvene trenutke.

Tokom zimskih praznika u Grčkoj, napunite kofer toplom odećom i odaberite zimsku destinaciju od mnogih koje ćete naći na mapi. Sela u planinama kontinentalne Grčke sigurno će vas očarati. Šetajte kamenitim ulicama i divite se njihovoj jedinstvenoj arhitekturi.

U jutarnjoj šetnji sledite jednu od očaravajućih staza koja će vas iz naselja lako dovesti do šuma sa bukvama, jelama, hrastovima i proplancima sa neverovatnim pogledom. Ako pada sneg, imaćete priliku da posetite poznata skijališta i uživate u omiljenim zimskim sportovima. Kraljica zime u Grčkoj, Arahova i skijališta na planini Parnassos koja se smatraju najboljim u Grčkoj. Uz odličan smeštaj, ali i aktivnosti poput jahanja, brdskog biciklizma, 4x4 i ATV-a na blatnjavim padinama.

U Piliu, skijaški centar u Agriolefkesu može se kombinovati sa obilaskom i upoznavanjem poznatih sela Pilia. Odlična skijališta rade i u Falakru kraj grada Drama, Kajmakčalanu, Vasilici, u mestu Seli, Karpenisiju, Elatohoriju, Kalavriti. Sve je okruženo bajkovitim pejzažima, arheološkim nalazištima, vizantijskim spomenicima i planinskim naseljima koja su zadržala svoju autentičnost.

Ali zima pripada i gradovima. Ističu se Atina i Solun, gde ih blaga klima čini idealnim zimskim destinacijama za kratke izlete. Slede ih Patra, Volos, Nausa, Veria, Janjina. Svi oni se odlikuju za vreme zimskih praznika sa zanimljivim životom, šetnjama, kupovinom, posebno tokom vedre božićne sezone. Takođe uživajte u običajima i tradicionalnim proslavama zime u Grčkoj.

Veselite se na karnevalima sa naravno najspektakularanijim, završnim karnevalom u gradu Patri. U januaru u Kastoriji možete učestvovati na čuvenoj Ragoutsariji, trodnevnom festivalu sa tradicionalnim limenim instrumentima, plesom, hranom i vinom, koji vuče korene iz dionizijskih festivala antičke Grčke. Ne propustite priliku da gledate proslavu Bogojavljenja. Možda čak zaronite u vodu da biste uhvatili krst zajedno sa lokalnim stanovništvom.

Parnasos by Drone