Zašto Grci slave 17. novembar?

17.novembar Grčka

17. novembar je veoma važan dan u modernoj istoriji Grčke, ne samo za ono što se dogodilo tog dana 1973. godine, već i za ono što on uopšte obeležava.

Grčkom je od 1967. do 1974. vladala diktatura tj. hunta, pošto je grupa oficira srušila demokratiju i prigrabila vlast oružjem, odnosno, koristeći moć vojske.

 

Moć je bila u rukama grupe pukovnika i ovaj period se zvao i hunta pukovnika tj. diktatura.

Ovaj režim započeo je vojnim pučem koji se dogodio 21. aprila 1967. godine i trajao je do 23. jula 1974, odnosno sedam godina, zbog čega se ovaj period u grčkoj istoriji prepoznaje pod terminom „sedmogodišnji“.


Na današnji dan Grci obeležavaju godišnjicu krvavog ustanka koji se dogodio na Nacionalnom tehničkom univerzitetu u Atini 14. novembra 1973. godine i završio se nekoliko dana kasnije 17. novembra 1973. godine brutalnom silom i izlaskom vojske sa tenkovima, koji su probili glavni ulaz politehničkog univerziteta.

 

Studenti su se zabarakadirali na univerzitetu od večeri 14. novembra i pokušavali su da organizuju svoju borbu protiv diktature pukovnika.

Napravili su improvizovanu radio stanicu sa koje su obavestili stanovnike Atine i pozvali ih da podrže njihovu borbu. Preovlađujući slogan bio je „Hleb, obrazovanje, sloboda“ (“Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”).

Zaista, mnogi građani su otišli ​​na “Politehnnio” kako bi se pridružili studentima, a drugi su se okupili spolja iz okolnih ulica.

Hunta, želeći da ukloni ljude, ali i studente sa univerziteta, naredila je upad tenkovima da razbiju ulaznu kapiju i da vojska evakuiše zgradu u ulici Patision.

Mnogi ljudi su tih dana izgubili život u sokacima oko Politehnia ili u drugim ulicama Atine od pucnjave vojske.

 
 
Hunta u Grčkoj

U stvari, nakon ustanka “Politehnija” i posebno nakon njegove nasilne represije, svrgnut je tada diktator Georgios Papadopoulos, a na njegovo mesto je došao Dimitrios Ioannidis, koji je nekoliko meseci kasnije „pao“ u kombinaciji sa događajima na Kipru i nasiljem u vezi sa
Turskom invazijom.

17. novembar nije praznik za sve. Zapravo su tog dana zatvorene samo škole i univerziteti, drugim rečima, to je obrazovni praznik.

To znači da oni koji se odnose na oblast obrazovanja, bilo kao učenici ili studenti, bilo kao nastavnici ili profesori, nemaju obaveza tog dana.

Tog dana se praktikuje polaganja venaca i cveća u dvorištu Politehnija. Vrhunac ceremonije je tradicionalni “mirni marš” do Ambasade SAD-ea. Razlog je zato što je Amerika tokom svih godina hunte otvoreno podržavala vladavinu diktatora. Obaveštajne službe pogotovo američke i britanske smatra se da su osim podrške diktaturi, bili umešani u Tursku inavaziju na Kipar