Pogledajte minijaturno ostrvo u Grčkoj „Venizelosov Šešir“

Venizelosov Šešir

Grčka obala je nesumnjivo bogata, a „dijamanata“ je mnogo. Neki su dobro skriveni ali i mnogo bliži nego što mislite.

Sedam malih ostrva rasutih u moru nalazi se ispred plaže Itea, u Fokidi, (gradić Itea se nalazi na putu za Delfe, blizu poznatijeg mesta Galaksidi na obali korintskog zaliva) dajući svoj poseban pečat lepoti prirodnog pejzaža. Najvažnija od ovih ostrva su Agios Athanasios, Agios Dimitrios i Agios Konstantinos na kojima se nalazi crkva Agios Konstantinos i Eleni.

Najudaljenije i možda najnepoznatije od ovih ostrva je Agios Dimitrios. Ovo malo ostrvo nalazi se približno na sredini razdaljine od mesta Galaksidi i zbog svog oblika naziva se i Kapelo tou Venizelou „Venizelosov šešir“.

To je zato što svojim oblikom podseća na šešir koji je nosio veliki grčki političar, Eleftherios Venizelos. Agios Dimitrios ima površinu od samo četiri hiljade metara kvadratnih.

Na njemu je samo nekoliko ruševina kuća. Na jugu ostrva nalazi se dobro oblikovani opkop, rov, koji je bio pristanište za posebnu vrstu antičkih brodova pod imenom Trirema, grčki Τριήρεις je naziv za drevnu antičku galiju s tri reda vesala sa svake strane.

Druga dva ostrva, Agios Konstantinos i Agios Athanasios, nekada su bila povezana sa kamenim mostom koji više ne postoji. Međutim, ostaci ovog mosta i dalje se mogu videti u vodi ako se gleda odozgo. Dužina mosta bi trebalo da bude oko 200 metara, dok je vreme njegove izgradnje smešteno u vizantijsko doba.