GRNews

GRNews

Zaboravite na Kopaonik i Bansko, dođite u selo Pertuli u Grčkoj

Pertuli,Trikala

Zaboravite na Kopaonik i Bansko, dođite u selo Pertuli u Grčkoj
Selo Pertouli je dragulj napravljen od kamena, ugnezdio se se između impresivnih planina Kozijak, Neraida, Marosa i Avga, na nadmorskoj visini od 1150 metara. Okruženo je jedinstvenom prirodnom i predivnom jelovom šumom koja pokriva površinu od oko 35 000 ha.
Šumom upravlja Aristotelov Univerzitet u Solunu i koristi se za praktičnu obuku studenata šumarstva.
Selo karakterišu tradicionalni kuće sa lođama, posvuda raštrkanim kamenim česmama i popločanim uličicama oko centralnog trga. Ima 200 stanovnika i udaljen je 46 kilometara od Trikale i 15 od Elatija. To je važno turističko odredište s velikim brojem hotela i hostela, restorana, kafića i turističkih prodavnica.

ISTORIJA

Pertuli se prvi put pominje u istorijskim dokumentima manastira Varlaam sa Meteora početkom 10. veka. Godine 1720. potpuno je napušten zbog epidemije kuge, a opet ga je naselilo covek po imenu Triantafilos Hatzi Berta.U selu je i dalje postoji njegova porodična kuća, koja i dalje pripada članovima njegove porodice i posluje kao hotel.Neki veruju da je selo dobilo današnje ime po njemu, Berta-Bertuli koje se vremenom pretvorilo u Pertuli. Godine 1823. spalili su ga Arnauti, a obnovljeno je 1841. godine, i Nemci su ga rušili 1943. godine tokom Drugog svetskog rata, jer je u njemu bilo sedište nacionalnog otpora.

Pertuli crkva

SKIJALIŠTE PETRULI

Dominira u srcu Petouli Livada na padinama koje se valjaju između impresivnih jela i malih potoka, malo je i „toplo“ skijalište posebno popularno, uglavnom zbog svoje lokacije i pejzaža, a ne toliko zbog svojih staza za skijanje.
Ima 1500m dugu Crvenu Stazu, 400m dugu Plavu Stazu i stazu za početnike od 80m. U skijaskom centru se nalazi i dvosedna žičara, dečije spuštalište, kao i prodavnice za iznajmljivanje opreme i škola skijanja. Pored toga, postoje dve prelepe brvnare, jedna na vrhu glavne padine sa panoramskim pogledom na okolne planine i padine. Radna sezona ski centra traje od kraja decembra do kraja marta.