Grčko ostrvo sa samo jednim stalnim stanovnikom

Ostrvo Proti je grčko ostrvo koje ima samo jednog stalnog stanovnika.
U južnom Jonskom moru, na veoma maloj udaljenosti od luke Maratopolis u Mesiniji, nalazi se Proti, veoma malo ostrvo sa velikim istorijskim i arheološkim značajem.
Danas, jedina građevina u funkciji koja postoji na ostrvu Proti sa ujedno i jedinim stalnim stanovnikom, je Uspenski manastir.

Proti je u prošlosti služilo kao sklonište za mornare, ali i kao skrovište za gusare koji su tu često skrivali svoje blago. Zanimljiva je činjenica da i u naše dane, u zalivu zvanom Grameno, tačno usred ostrva, stanovnici tog kraja, ali i njegovi posetioci, imaju običaj da na stenama urezuju svoje želje. Na stenama zaliva sačuvano je oko 30 natpisa sa željama koji datiraju iz postklasičnog, rimskog i vizantijskog doba, koji traže od bogova mirno more.
Tokom Peloponeskog rata, ostrvo Protis je bilo utočište atinskih brodova na putu za Pilos, dok je za vreme turske okupacije na njemu bila jazbina manijatskog gusara Katulija, koji je vršio napade na jedrenjake u prolazu.
Tokom Drugog svetskog rata, samo nekoliko metara od jedine plaže na ostrvu, u zaštićenom zalivu Vurlija, bombardovan je 40-metarski brod Anouar koji je našao „zaklon“ u vlažnom zagrljaju zaliva, nekoliko metara od površine mora.