Požar u Moriji: Šest mladih Avganistanaca zapalili izbeglički kamp

Moria Požar

Dvoje maloletnika bili su među prvima koji su uhapšeni zbog izazivanja požara u izbegličkom kampu u mestu Moria na Lezbosu. Jedan je sam spalio pola kampa za 13.000 ljudi kako se vidi na videu!

Dvoje 17-godišnjih Avganistanaca bez roditeljske pratnje koji su pobegli odmah nakon požara u Moriji i uhapšeni u kontinentalnom prihvatilištu u Grčkoj, zajedno sa trojicom 19-godišnjaka i dvadesetogodišnjim sunarodnikom (ukupno 6 njih je uhapšeno) je „vatreni tim“ koji je kamp pretvorio u pakao i na hiljade izbeglica i imigranata ostavio na ulici.

Od prvog trenutka, Ministarstvo za zaštitu građana dalo je prvi prioritet istrazi slučaja, a Uprava policije na ostrvu Lezbos uz pomoć Antiterorističke službe započeli su intenzivne istrage kako bi se otkrilo šta se krije iza paljevine.

Kamere su zabeležile kretanje grupe od šestorice i tako je zadatak vlasti bio lakši. U stvari, izgleda da je jedan od maloletnika, kako se čini iz video materijala koje poseduju grčke vlasti, spalio pola Morije!!!

Nakon potvrde njihove umešanosti u paljevinu, dvoje maloletnika su locirani i uhapšeni u strukturi koja ih je ugostila i u koju su dan posle katastrofe prebačeni iz humanitarnih razloga!

 
 
Požar Moria Grčka Lezbos

SITUACIJA NA OSTRVU JE NAPETA

Nakon uništenja Morije, hiljade izbeglica i imigranata ostalo je bez domova, izgubivši čak i ono malo ličnih stvari što su imali. Fotografije koje su obigrale internet ukazuju na tragičnu situaciju u kojoj su se našle hiljade muškaraca, žena i dece.

Mnogi su pronašli „zaklon“ na grobljima i crkvama na ostrvu, dok je bilo mnogo onih koji su svoje stvari, pa čak i svoju decu strpali u kante za smeće.

Na ostrvu su postavljeni neformalni kampovi, dok su izbeglice i migranti već smešteni u novoj strukturi koja je stvorena na poligonu iza Kara Tepe. U stvari, oni koji uđu u novi kamp podvrgavaju se testu na koronavirus pošto su identifikovani novi slučajevi prethodnih dana. Oni kojima su nalazi pozitivni ulaze u izolaciju u posebno napravljeni prostor.

Najveći broj izbeglica neće da se vrati u novi kamp koji je za njih podigla uz pomoć UN vojska Grčke.
Želja imigranata je da se prebace u kontinetalni deo Grčke i od tamo pritiskaju EE da ih primi.