Otkrivene četiri nemačke nevladine organizacije za trgovinu imigrantima i špijunažu na Lezbosu

non government organization

Od 2015. godine na Lezbosu deluju četiri nemačke nevladine organizacije u dobroj saradnji sa turskim trgovcima robljem, trgujući migrantima, podrivajući nacionalnu bezbednost Grčke pri tom uzimajući milione evra iz evropskih fondova.

Pod izgovorom humanitarne pomoći i koristeći metode tajnih službi, pripadnici određenih organizacija mapirali su kretanje brodova grčke mornarice, snimali telekomunikacije grčkih službi, kontrolisali i manipulisali brojevima telefona i aplikacijom za hitnu pomoć koju su migranti koristili kada su u opasnosti. Uspevali su da prevare i evropske specijalne jedinice FRONTEX, sa jednim jedinim ciljem: najvećim mogućim prilivom ilegalnih imigranata na grčku teritoriju.

Posle osam meseci istrage, policija i kontraoaveštajna služba Grčke uspeli su da dekodiraju akcije i ulogu četiri nevladine organizacije, da formiraju slučaj u kojem je optuženo 26 Nemaca, dva Švajcarca, jedna Francuskinja, Španac, Bugarkinja, Norvežanin, jedna Austrijanka i dva imigranta iz Irana. Tužba je prosleđena Tužilaštvu u Mitiliniju i grčkoj policiji. Optuženi su za formiranje kriminalne organizacije, omogućavanje trgovine ilegalnim imigrantima, pa čak i špijunažu i krađu državnih tajni.