Mađarska ide stopama Amerike: Kupuju oružje kao ludi

Oružje Municija

Prodaja oružja u Mađarskoj skočila 5 puta!
Mađari strahuju od socijalnih nemira zbog koronavirusa.

Peter Rostas ne želi da dođe u situaciju da koristi oružje koje kupuje, ali mladi mađarski otac deteta ne želi da rizikuje u eri epidemije koronavirusa, za koju strahuje da bi mogla na površinu izbaciti loše ljude.

“To je mera predostrožnosti”, rekao je 33-godišnji Rostas, kako navodi agencija APE, dok je stajao u redu ispred malog budimpeštanskog dućana koji prodaje nemilitarno oružje za koje nije potrebno posebno odobrenje. “Bolje je da se ovom smejem posle, nego da u slučaju nekoga sukoba od oružja u kući imam samo metlu”.
Poslednjih nedelja sve više Mađara se naoružava. Plaše se da će doći do velikih nemira ako dođe do ozbiljnih nestašica kako se širi pandemija koronavirusa.

Istovremeno, češko udruženje proizvođača oružja saopštilo je da vlasnici prodavnica prijavljuju rastuću potražnju i dvocifreni rast prodaje. Oko 300.000 ljudi ima dozvolu za posedovanje oružja u svakoj od ove dve države, Češkoj i Mađarskoj, koji imaju oko 10 miliona stanovnika. Za neko lako oružje nisu potrebne dozvole.

“Prodajemo pet puta više nego obično u ovom periodu”, rekao je Gabor Vas, koji poseduje tri prodavnice oružja u mađarskoj prestonici, uključujući i onu gde je Rostas kupio svoj pištolj.

“Mogli bismo prodati 15 puta više da imamo više gumenih metaka, ali ponestalo nam je.”

 

Banana Oružje

Prodavnica, u tržnom centru na periferiji Budimpešte, nije dizajnirana da primi horde kupaca. Međutim, protekle nedelje je bilo dosta posla.

Mađarska je zabeležila 167 slučajeva koronavirusa, sa sedam smrtnih slučajeva, ali premijer Viktor Orban izjavio je danas da će realne brojke verovatno biti mnogo veće.
Vas, vlasnik prodavnice oružja, rekao je da je čak i malo oružje za koje nije potrebna dozvola veoma opasno ako padne u pogrešne ruke, jer čak i civilni vazdušni pištolji mogu biti smrtonosni iz blizine.
„Svet je poludeo“, kaže on. „Oni uzimaju sve što ne zahteva dozvolu. Vazdušne pištolje, puške sa gumenim mecima, pa čak i stvari poput samostrela koji mogu ozbiljno da povrede. “
Predstavnici mađarske policije i vlade nisu hteli da odgovore u vezi ovog pitanja.

Prodaja oružja i municije takođe je skočila u SAD-u kao strah od socijalnih nemira, a situacija ​​se pogoršava kako se pandemija širi.

KORONAVIRUS