Švedska i "imunitet stada": Kakvi su rezultati?

Švedska

Pre nego što pročitate kakvi su rezultati, trebate znati par stvari o njihovom računanju. Prema uredbi Evropskog instituta za epidemije i SZO, svaka smrt vezana za koronavirus se mora računati u ukupnoj statistici vezanoj za ovu pandemiju. Prostim rečima to znači, da ako je neko preminuo od srčanog udara i kasnijom obdukcijom utvrđeno da je bio zaražen sa SARS-CoV-2 on se automatski beleži u žrtve koronavirusa.

Neke “napredne”  zemlje među njima i Švedska to nisu radile. Profesor Tsiodras, šef grčkog štaba za borbu protiv koronavirusa, je juče to isto izjavio, i dodao da Grčka od početka bila transparetna, i da se služila načinima brojanja smrtnosti, kao npr. Švedska i V. Britanija, broj umrlih od COVID 19 u Grčkoj bi bio mnogo manji. Grčka je od početka na pravilan način beležila zaražene i umrle od ovog virusa.


Brojevi kazuju!

Smrtnost u Švedskoj zbog COVID-19 sada je premašila 3.000, prema podacima Javne zdravstvene službe, čiji je broj mnogo veći nego u susednim skandinavskim zemljama.

Zvanična smrtnost sada je dostigla 3.040 od 2.941 juče. Švedska je izabrala blaži pristup u borbi protiv koronavirusa, ostavljajući većinu škola, prodavnica i restorana otvorenim i zasnovanim na dobrovoljnim merama koje preduzimaju građani za socijalno distanciranje i pravilnu higijenu.

Smrtnost u Švedskoj je mnogo veća nego u Danskoj, Norveškoj i Finskoj, gde su vlasti zauzele strožiiji pristup. Međutim, njih je manje nego u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španiji, gde su nametnute mere karantina.

Istovremeno, broj potvrđenih slučajeva u Holandiji povećan je za 455, na 41.774, uz 84 nova smrtna slučaja, saopštile su danas zdravstvene vlasti zemlje.

Ukupan broj mrtvih u zemlji je 5.288, prema dnevnim informacijama Nacionalnog instituta za zdravlje (RIVM).

RIVM je naveo da objavljuje samo potvrđene slučajeve i da je stvarni broj  veći!!!