Koronavirus: Udarna vest - pronadjen lek za COVID-19

Lek Favipiravir COVID-19

Koronavirus: Lek Favipiravir (Fujifilm) zvanično odobren u Kini kao terapija za COVID-19.

Antivirusni lek Favipiravir, poznat u Japanu pod trgovačkim imenom “Avigan” (Fujifilm), zvanično je pušten u promet pod oznakom “T-705”
Deonice kompanije Fujifilm koja proizvodi taj lek skočile su  15%.

Kineska Nacionalna agencija za lekove odobrila je antivirusni lek Favipiravir za lečenje koronavirusa (on je proizveden u Japanu od strane kompanije Toiama Chemical – podružnica grupe Fujifilm), pod šifrom „T-705“, kao efikasan tretman za koronavirus (COVID-19) po preporuci kineskog Ministarstva zdravlja.

Lek je uspešno prošao laboratorijske analize, kao i nedavna klinička ispitivanja i testiran je na 340 teških slučaja osoba obolelih od COVID-19 u Ohanu, Shenzhenu i Šangaju.

Kineski zvaničnici su na konferenciji za štampu formalno izjavili da se ovaj lek, odobren u Japanu 2014. kao lek protiv gripe, pokazao izuzetno efikasnim u lečenju obolelih od koronavirusa u Kini.

Prema kineskom Ministarstvu nauke i tehnologije, istraživanje je pokazalo da ovaj lek “sprečava širenje COVID-19 na ljudsko telo i zaustavlja razorne efekte virusa”.

Kineske televizijske mreže izveštavaju da su ispitivanja nadležnih kineskih ministarstava (posebno u Shenzhenu) pokazala, da su pacijenti koji su ga primili u bolnici bili negativni na koronavirusni test, u proseku posle 4 dana. Pacijenti koji su bili leceni drugim metaodama, posle tetstiranja su bili negativni u proseku tek posle 11 dana.

Iste studije su takođe pokazale da su “pacijenti koji su uzimali lek pokazali poboljšanje u funkciji pluća za 91 odsto, dok su oni koji su primili druge tretmane imali poboljšanje za 62 odsto prema nalazima snimanja Rendgen zracima i magnetnom rezonancom u raznim bolnicama u Kini“.

Važan faktor u odluci Kine da odobri lek verovatno je činjenica da je patent u Japanu istekao prošlog decembra i da nema zaštite ekskluzivnih prava.

Isti lek korišćen je za lečenje pacijenata “Zika” virusa u Brazilu, a 2016. objavljeno je naučno istraživanje afričkih i evropskih naučnika o njegovoj efikasnosti kod nekih pacijenata sa Ebolom.