Koronavirus: 48 novih slučajeva u Grčkoj - ukupno 743 - 20 preminulih

Koronavirus u Grčkoj

Ukupno je, kako je rekao Sotiris Tsiodras (predstavnik Ministarstva zdravlja, grčki lekar i patolog specijalizovan za zarazne bolesti), 134 pacijenta hospitalizovano, a 45 je priključeno na respiratore. Potvrđeno je da je 41-godišnja majka iz Kastorie umrla kod kuće, a nakon smrti utvrđeno je da je bila pozitivna na koronavirus.

Gospodin Tsiodras ponovio je da postoji kontrolisani porast slučajeva – a ne eksponencijalno povećanje – ali naglasio je da je ovo kritična nedelja kako u našoj zemlji, tako i u drugim zemljama, na primer Italiji ili Kini, gde su se u poslednjim danima brzo menjali epidemiološki podaci.

Problem je, prema mišljenju stručnjaka, moguće izbijanja recidiva u zemljama u kojima su mere ublažene, kao što je Kina.

Dramatični porast ogleda se u pacijentima na respiratorima, kojih je danas 45 u Atini, Solunu i Patri.

Svih 45 su muškaraci prosećne starosti 68 godina i sa hroničnom ozbiljnim bolestima.
Najveći broj hospitalizovanih su isto muškarci, pošto su šest od deset pacijenata u bolnicama muškog pola.

“Intubacija kao mera je važna medicinska praksa i povećava šansu za preživljavanje pacijenata sa teškim respiratornim bolestima”, rekao je Tsiodras.

Broj smrtnih slučajeva dostigao je 20, od ​​kojih 17 muškaraca. Pozitivne vesti, tiču se otpuštanja, jer je rekao da je 35 ljudi oporavljeno i pušteno iz bolnica.

Profesor se takođe osvrnuo na pitanje imuniteta na novi koronavirus i antitela koja su pacijenti stekli, rekavši da je prerano govoriti o imunitetu i dodao da će za ispitivanja antitiela biti potrebno više vremena.