Kad počinje nova školska godina u Grčkoj?

Škola

Nova školska godina 2020-21, započeće po odluci Ministarstva za prosvetu prvog septembra. Uobičajeni početak svake školske godine u Grčkoj je između 7. i 10. septembra, u ovom slučaju usled pandemije korona virusa se odlučilo da se škole otvore ranije.

Rukovodstvo Ministarstva prosvete dobilo je predlog Instituta za obrazovnu politiku za predmete iz kojih đaci obavezno trebaju da poznaju osnovnu materiju istih da bi prešli u sledeći razred.

Konkretno, zamenica ministra prosvete, zadužena za osnovno i srednje obrazovanje, gospođa Sofija Zaharaki, poslala je pismo direktorima škola u kojima su obavestili srednjoškolce i srednjoškolce da moraju da čuvaju sve svoje knjige kako bi ih iskoristili za sledeću školsku godinu 2020-2021. Izveštaj se prvobitno odnosi na decu koja pohađaju gimnaziju i licej, koji se otvaraju 18. maja. Inače, vlada planira nastavak osnovne škole od 1. Juna, što je najverovatnije neizvodljivo.

Prvi stepeni školovanja u Grčkoj se dele na osnovnu školu (6 razreda), gimnaziju (3 razreda) i licej (3 razreda). Po okončanju liceja sprovodi se u celoj Grčkoj prijemni ispit za fakultete. Ove godine će ispiti biti organizovani 15. juna.

Obrazovanje u Grčkoj je u bukvalnom smislu totalno besplatno i dostupno svima. Besplatne su knjige, udžbenici i skripte od prvih razreda pa do celokupnog univerzitetskog obrazovanja. Tako da je u stvari vlasnik udžbenika država, koja iste poklanja učenicima.

Dato je naređenje da se udžbenici ne uništavaju ili ne bacaju tako da će se sa otvaranjem škola predavati materijal koji će se smatrati neophodnim da ih učenici znaju za prelazak na sledeću školsku godinu. Ministarstvo prosvete je dobilo predlog Instituta za obrazovnu politiku (IEP) o predmetima koje učenici moraju znati da bi prešli u sledeći. “U bliskoj saradnji sa IEP-om uslediće detaljna uputstva koja se tiču pokrivanja gradiva i njegove povezanosti sa materijalom nove školske godine”, navodi Ministarstvo prosvete.

#Zašto Albanci kradu magičnu biljku, “Darvinov cvet“ u Grčkoj#

Prema informacijama iz Ministarstva prosvete, ne smatra se da će biti potrebno više zapošljavanja predavača pod ugovorom, koji su tokom tekuće školske godine premašili broj od 30.000. Istovremeno, biće imenovani kao stalni nastavnici jedan broj “ugovoraca”. Postoje 126.000 zahteva za stalni radni odnos. Proceduru njihovog zapošljavanja koči veliki broj prijava od strane kandidata (oko 2.900) na rad komisija o zapošljavanju.

Ministarstvo prosvete je izjavilo da će se sva predavanja sledeće godine izvoditi bez prekida. Iskustvo sa školom na daljinu u vreme pandemije, omogućiće da se nastavni proces odvija normalno i ukoliko učenici moraju ostati kod kuće.