Gubici za osam od deset prodavnica u prvoj nedelji ponovnog otvaranja u Grčkoj

radnje maloprodaje u Grčkoj

Jedna od četiri prodavnice u Atini imala je promet manji od 50% tokom prve nedelje poslovanja nakon “lockdown-a” u odnosu na odgovarajuću nedelju 2019. godine, dok je ukupno 82.8% prodavnica ostvarilo lošije rezultate u odnosu na istu nedelju prošle godine.

Ova mutna slika, koja se u velikoj meri očekivala, rezultat je istraživanja koje je Privredna komora Atine sprovela u 204 prodavnice, od kojih se većina nalazi u centru glavnog grada. Tokom prvih dana ponovnog pokretanja maloprodaje, najbolje su radile prodavnice kozmetike kao i dečije garderobe.

Prema Atinskoj privrednoj komori (ESA), činjenica da su zatvoreni restorani i turistička preduzeća negativno utiče na maloprodaju, kao i podatak da će kupci uglavnom koristiti za silazak u centar Atine, javni prevoz, koji za sada većina građana izbegava.

Pored toga, prema istraživanju, 55,4% atinskih trgovaca smatra da se uredba o smanjivanju kirija od 40%, treba produžiti do kraja godine, jer je to umanjenje, koje je uvela vlada samo za period karantina, najvažniji faktor poslovne održivosti. Drugi najvažniji faktor sa odgovorom u anketi od 27,9% bilo je finansiranje putem kredita, za trenutno povećanje likvidnosti preduzeća.

Povodom objavljivanja rezultata istraživanja, predsednik ESA Stavros Kafunis je izjavio: „Nažalost, tržište je progovorilo i potvrdilo naše prognoze. Istakli smo da će, kada Nemačka beleži pad prometa od 35% u prvoj nedelji, očekivati da ćemo u Grčkoj imati slične rezultate. Izražavajući ono što su male i velike kompanije rekli u ovom istraživanju, neophodno je preduzeti mere za produženje smanjenja zakupa do kraja godine, kako bi se olakšalo finansiranje svih malih i srednjih preduzeća i ciljano smanjenje poreza što će umanjiti njihove poslovne troškove”.