Gde se čuvaju na desetine tona zlata koje danas ima Grčka?

Svetske rezerve zlata

Pre svega, koliko god to paradoksalno moglo zvučati mnogima, u ovom trenutku vrednost grčkih zlatnih rezervi postavlja rekord za sva vremena. Zbog pandemije koronavirusa koja se proširila na sve krajeve sveta, veliki investitori okreću leđa urušenim ekonomijama i okreću se najsigurnijim skloništima u kriznim vremenima, plemenitim metalima.

Dovoljno je reći da je pre mnogo godina, na primer, početkom avgusta 1999, gram zlata koštao 8,55 eura. Skoro deset godina kasnije, 21. septembra 2018. godine, i nakon što je globalna ekonomija prošla kroz dramatičnu recesiju, cena jednog grama koštala je 32,77 evra. Posle nekoliko uspona i padova 11. novembra prošle godine, prodavalo se po 44,41 evra za gram.

Pre mesec i po, 16. marta 2020. godine, usred pandemije, cena je porasla na 43,17 eura, dok je na Veliku sredu pre Uskrsa, skočila na 50,55 eura za gram. Kao rezultat toga, cena zlatnih poluga Grčke porasla je jednako naglo.

Koliko tona zlata ima Grčka?

Prema poslednjem godišnjem izveštaju guvernera Banke Grčke, Janisa Sturnarasa, koji je ugledao svetlost dana u martu i odnosi se na prethodnu godinu, centralna finansijska institucija zemlje imala je 4.830.000 unci ili 150,3 tone zlata.

Jednostavnim množenjem zasnovanim na ceni po kojoj se ovaj dragi metal prodavao na Veliku sredu, vrednost zaliha sada iznosi 5,32 milijarde evra (tačnije 5,322,915,000 evra). 16. marta, njegova vrednost je bila 4,545 milijardi evra, to znači da je u toku jednog meseca porasla za 777,1 miliona evra! To je dobra vest. Idemo sada na loše.

Koliko grčkog zlata drži MMF?

Od 150,3 tone, 30,65 su potraživanja i prebačena su u Međunarodni monetarni fond, pokrivajući tako udeo deviznog miksa naše zemlje u organizaciji, kao i ostalih 188 država članica. Ukupna imovina MMF-a iznosi … 2.814,1 tona, što ga čini trećim najvećim vlasnikom zlata na svetu. Usput, pogledajmo zemlje sa najvećim zlatnim rezervama na svetu.

Grčka se nalazi na 33. mestu. Takođe treba napomenuti da centralne banke većine velikih država nisu dozvolile nezavisne revizije svojih rezervi. To znači da mogu postojati i druge neprijavljene zlatne poluge čija tačna težina nije poznata.

Gde se čuva grčko zlato?

Rekli smo da je 30,65 prešlo u Međunarodni monetarni fond. Gde su ostalih 119.65? Baš kao što svaki dobar investitor “razbija” svoje bogatstvo na raznim mestima iz bezbednosnih razloga, tako ni Grčka nema sve zlatne poluge i zlatne funte na jednom mestu, čak ni sva rezerva nije unutar grčkih granica.

Skoro polovina dostupnog zlata (47% po izveštaju bezbednosnih službi) nalazi se u podzemnom trezoru Grčke banke u ulici Panepistimiu, koji poseduje najsavremenije bezbednosne sisteme. Blindirana kripta nalazi se iza ogromnih okruglih čeličnih vrata koja mogu izdržati čak i raketni napad. Čak i da ih neko probije i dalje ne bi imao direktan pristup zlatu.

Ostalo zlato je u SAD, Engleskoj i Švajcarskoj

Ostatak grčke imovine podeljen je u tri različite strane finansijske institucije koje se smatraju nepristupačnim. Konkretno, 29% grčkih zaliha trenutno se nalazi u riznici američke Federalne rezerve (poznati Fed), 20% je prebačeno u Englesku banku, a ostalih 4% u Centralnu banku Švajcarske. Zalihe u inostranstvu se sertifikuju u redovnim intervalima, u skladu sa međunarodnom praksom svih centralnih banaka. Poslednjih godina nije bilo značajnih promena, osim male fluktuacije zbog transakcija Banke sa javnošću za kupovinu i prodaju zlatnih funti.

Kako je zlato spašeno od nacista?

U februaru 1941. godine, dok se očekivao napad nemačkih osvajača na Atinu, kako ne bi pali u ruke nacista, blago je bilo utovareno na ratne brodove mornarice „kralj George“ i „kraljica Olga“, kako bi se tajno prebacili u filijalu Banke Grčke, u Heraklionu na Kritu.

Nakon toga, kada su snage Vermahta okupirale jedno za drugim područja Grčke i svi shvatili da će stići do Krita, guverner centralne banke Kiriakos Varvaresos je zajedno sa zamenikom guvernera Jorgosom Mantzavinuom prebacio grčko zlato u Egipat sa vojnom misijom, a onda u Pretoriju, Južna Afrika.

Po završetku Drugog svetskog rata sa kraja afričkog kontinenta biće premešten u London, a zatim se vraća u Atinu.

Zlato u svetu