Velika subota

Ujutro na Veliku subotu služi se Božanska Liturgija Velikog Carstva. Zatim se čitaju Proročanstva za vaskrsenje i peva se Himna o troje dece.
Od večeri su svi pokrovi hrama morali da budu promenjeni i ukrašeni crvenim, “vaskrslim”, s obzirom na veliku noć. Nešto pre ponoći, sva crkvena svetla se gase i svuda pada mrak.

Malo pre 12.00 uveče, sveštenik peva „Dođite i primite svetlost“ i izlazi sa upaljenom svećom dajući “Svetu svetlost” poklonicima.

Tada vernici izlaze iz crkve, gde sveštenik čita Jevanđelje vaskrsenja i čim se završi, tačno u ponoć, peva „Hristos Voskrese …“.

Na stotine i hiljade vernika koji nisu uspeli da uđu u crkvu, prilaze i uzimaju sa sveće na sveću od čoveka do čoveka Svetu vatru, čestitajući Sretan Uskrs.

Posle Vaskrsenja, vernici nose sveće (u Grčkoj ih nazivaju Lambade) sa Svetom vatrom u svoj dom. Na ulazu u svoju kuću, dimom sveće iznad ulaznih vrata crtaju oblik krsta.
Svetu vatru pokušavaju da je zadrže najmanje tri do četrdeset dana.

Sledi uskršnji sto sa tradicionalnim jelima i kucanje crvenim jajima i naravno neizostavna je Magiritsa. Postoje mnoge lokalne tradicije u odnosu na noć Vaskrsenja. U mnogim oblastima neudate devojke moraju da uzmu Svetu vatru sa sveće od muške osobe da bi se brzo udale.

U Jerusalimu na Veliku subotu, jerusalimski patrijarh izvodi ceremoniju Dolaska “Svete svetlosti” u crkvi Vaskrsenja.

To je drevni ritual, čudesne pozadine i kontroverznog karaktera.
Atina – “Agios Fos” (Sveta svetlost) stiže u Atinu popodne Velike subote specijalnim letom aviona, grčkog premijera. Zatim se distribuira širom zemlje da bi se delila vernicima u noći Vaskrsenja („Dođite i primite svetlost“).

Po dolasku Svete vatre na aerodrom Elefsina (ranije „Eleftherios Venizelos“ i „Elliniko“), dodeljujoj  se počasti šefa države (!).

Prevoz “Agios Fotosa” u Grčku vazdušnim putem, započeo je 1988. godine. Od 2002. godine, grčko Ministarstvo spoljnih poslova bilo je zaduženo za transport Svete Svetlosti.

Sveta vatra dolazi avionom iz Jerusalema