Uskršnja pita od meda sa ostrva Sifnos

Uskršnja pita od meda sa ostrva Sifnos

Pripreme za Uskrs na Sifnosu započinju rano i ostrvo “oblači” tada svoje najlepše ruho. U naseljima volonteri i domaćice- χιόνες (tzv. Sneguljice) belom bojom farbaju kuće i kapele i „osvežavaju“ ivičnjake na trotoarima, tako da sve bude vedro, spremno za primanje radosne poruke vaskrsenja. U svim naseljima ostrva Sifnos preovlađuju verske tradicije i festivali. Deo tradicije sa Sifnosa je i glamurozna pita napravljena od domaćeg svežeg sira sa ovoga prelepog ostrva.

Ovaj sir može dostojno zameniti i neki drugi kremasti sir kao Anthotiro i postati vam omiljeni desert tokom cele godine.

Uskršnja pita od meda sa ostrva Sifnos

Materijal

Za testo

2 šolje brašna za sve namene
1 šolja svežeg, omekšanog putera
1 jaje, žumance
1 kašikica šećera

Za mešavinu krem sira

700gr. svežeg krem sira
1 šolja šećera
1 šolja meda
1 kašikica cimeta
6-7 jaja

 

Priprema

Započnite najpre sa testom. Rukama dobro izmešajte brašno i puter. Dodajte žumance, šećer i 3-4 kašike sveže vode.

Mesite, ako je potrebno, dodajte još nekoliko kašika vode dok se sastojci dobro ne sjedine i dobijete osrednje testo. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru oko pola sata.

Pomoću oklagije otvarate testo na kuhinjskom stolu i nakon toga ga stavite u tepsiju prečnika oko 28 cm, pokrivajući i njegove bočne zidove. Pecite 15 minuta na 180 ° C.

Dok se testo peče, napravite smešu sa krem sirom. U mikseru umutite sveži krem sir sa šećerom, medom i cimetom. Dodajte jaja, nastavljajući da miksate, dok ne dobijete homogenu smešu.

Sipajte ga na polupečeno testo i izravnajte lepo po celoj površini. Pecite na 180 ° C 30-40 minuta. Na kraju pospite medenu pitu sa još malo cimeta.