Sveštenik iz Kavale hvali koronavirus: "To je blagoslov - zaustavio je preljubu, prostituciju, gej paradu ..."

sveštenik

Sveštenik iz Kavale smatra koronavirus blagoslovom, jer kaže da su zbog pandemije preljubništvo, prostitucija, gej parade, karnevali i čak đačka i studenska putovanja ukinuta.

U dugačkom postu na Facebooku na stranici Crkve u kojoj služi, on piše da će ova pandemija imati „velike i nesagledive koristi za pravoslavne hrišćane“.

Konkretno, sveštenik svete crkve Agie Varvare, otac Manolis Katsikalakis, u svom postu pominje koronavirus kao “fijaskovirus“, pripisujući pozitivne stvari ovog “pojavljivanja” otkazivanje karnevalskih događaja, otkazivanje izleta učenika” barova, klubova i bordela, pa čak i “zatvaranja” škola, tvrdeći da je “obrazovanje u kući u prošlosti bila želja mnogih hrišćanskih roditelja”.

Sledi ceo tekst teksta sveštenika Kavaliotisa, baš kao što je objavljen 29. marta 2020. godine na Facebook stranici „Hram Svete Varvare od Kavale“:

Neka je Blagoslovljen koronavirus

“Kako je rekao jedan američki zvaničnik: ne znamo da li je slučaj koronavirusa fijasko, ali to je u američkom interesu. Ali i mi možemo parafrazirati ovo zapažanje i reći: Ne znamo da li je taj fijasko rađen za borbu protiv Crkve Hristove, ali je svakako doveo do velike i nesagledive koristi za pravoslavne hrišćane.

Naime:

1. Karnevali i drugi prostački običaji oko njih su bili podsmeh ne samo svetog perioda Triodiona, već su podsmevali pravoslavnu veru, a posebno sveštenstvo.

2. Ukinuti su višednevni izleti učenika koji su stvarali trenje i sukobe u hrišćanskim porodicama i povodom nemoralnog ponašanja mladih za vreme eskurzija pre Uskrsa.

3. Izmeštanje učenika iz školskog prostora u porodično okruženje, što je u prošlosti bilo zahtev mnogih roditelja hrišćana, koji nije imao rezultat jer se država tome protivila. Međurasni nedeljni susreti i seksologija u osnovnoj školi, koje su poznati krugovi propagirali kroz školu, ukinuti su, barem privremeno.

4. Gotovo bogohulno masovno prisustvo na Svetoj pričesti, koje je poslednjih godina postalo demonska i pomodarska navika u našoj zemlji, nestalo je u roku nedelju dana zbog koronavirusa. Šta to znači: Mnogi nesavestni hrišćani odlaze u pričest iz navike ili pod pritiskom svoje rodbine, bez pokajanja, bez savesti, bez straha od Boga.
Štaviše, neodgovorni nastavnici i vaspitači iz vrtića išli su u crkvu zajedno sa hrišćanskom decom i nekrštenim stranim učenicima da bi samo rutinski “odradili” Liturgiju, čak i govoreći protiv onih koji su im ukazivali na ovu antihrističku pojavu.
Samo onaj ko sada veruje u Božiju Misteriju, bez straha će deliti Hristovo telo i krv.

5. Preljub, prostitucija i nemoral napreduju u svim dobima uz učestale izmene seksualnih partnera … gotovo je!

6. Gde su gej parada i hrabrost da se čini greh sada?

7. Zatvaranje u kući pruža priliku za unapređenje porodičnih odnosa, ali i za duhovno učenje i molitvu. Sve što je godinama zvučalo kao hrišćanska etika sa propovedaonica crkava sada je nametnuto Zakonom.

8. Kasarne, klubovi, bordeli i sva ta grešna druženja zbog kojih su mladi ljudi, u najboljem slučaju, samo trošili svoje reproduktivne sposobnosti provodeći noći u zabludi zabave.

9. Ali izolacija Svete Gore, Atos, biće sada mnogo puta korisnija. Prvo, monasi će se okupiti u svojoj ćeliji i početi još toplije poštovati njihove Kanone, bez ometanja od strane neselektivnog gostoprimstva hiljada posetilaca, ne uvek istinskih hodočasnika koji su donosili dodatna iskušenja.

10. Svadbe i krštenja koji su umesto da izražavaju Svetu Misteriju Crkve postali su pista za pokazivanje golotinje i vulgarne odeće. Skromna, bez balona, kratkih, otvorenih haljina i bazenima punih cveća biće od sada sveti način ljuduskog i crkvenog slavlja. Skromno i samo sa nalbližim licima i bez nepotrebnih troškova, bez skupih poklona i fanfara.

Ako bolje sagledamo situaciju, ustanoviće se da su samo dobri i korisni efekti “fijasko” virusa. Beskrajna Božja ljubav pruža nam ovu jedinstvenu priliku. Zatvaranje crkava, koje je nametnuto od političara koji su gledali samo sitnosopstvene interese je čin neverstva, ali će ipak imati blagotvoran uticaj.
Ova zabrana će stvoriti još veću želju za Crkvom i učešće u božanskom bogosluženju. Puno hrišćana širom Grčke juče je prošlo je kroz prazne crkve da zapali sveću i izrazi duboku tugu! Niko juče nije napustio nijedan Sveti hram na grčkoj teritorije a da mu oči nisu zasuzile … Mi smo to doživeli!

Koliko je sveti i lekovit ovaj bol! Koliko je istinski ovaj post. Post od boli, pokajanja i slomljenih srca!

Ovo je najveći događaj koji nam ljubav Gospodina Isusa Hrista nudi u ovom blagoslovljenom periodu. Sunce tamni kao na dan njegovih  muka, tako da Njegovo vaskrsenje može da se digne u moru slave i duhovne radosti. Uskrs koji će ove godine verovatno biti bez petardi i raketa koji ionako degradiraju Veliku poruku. Možda i sa zatvorenim crkvama zbog straha izdajnika. Ipak, vrata Pakla će zauvek biti otvorena.

Pobedili smo, braćo!