Skrivene price kvartova atine

Stari kvartovi Atine imaju svoje skrivene price za koje malo ko zna…

Zaista su veliki upitnik imena tadasnjih kvartova glavnog grada, koji su nam poznati od nekud , negde smo naculi te izraze ali pravu pricu o starim kvartovima retko ko zna.
Gde su bila Katsikadika? Gde su bile Kukuvaunes?
Ovo su nazivi područja Atine koje sada znamo malo drugacije.

Katsikadika (Κατσικάδικα) : Krajem 19. veka, dok jos nije postojao danasnji Trg Deksamenis na Kolonakiju se zvao Katsikadika, a severno od trga nalazili su se samo pastirske kolibe. Njihove koze su bukvalno pojele prve pokusaje da se posumi Likabetus.

Kukuvaunes ( Κουκουβάουνες ): Bila je to današnja Metamorfosi ( Μεταμόρφωση ), pre nego sto je Atinu zahvatila manija I bes da se promene svi Arnautski Nazivi (αρβανίτικα τοπωνύμια ), tada su promenjeni nazivi iz Liassia u Ilion , Hassia u Fili , Menidi u Aharnes i Liopsei u Peanija.

Tourkolimano ( Τουρκολίμανο ): To je danasnji Mikrolimano u Pireju , u jednom trenutku se odlucilo da ima mnogo turskih imena mesta – toponima ( τοπωνύμια ) i da se ona moraju promeniti u grcka. Pasalimani je ostao, Tourkolimano je otišao.

Kakosalesi ( Κακοσάλεσι ): U prevodu “Los Prolaz ” , tako su nazivali danasnju Avlonu ( Αυλώνα ) njegovi najstariji stanovnici sve do 1927. “Los Prolaz ” je nazvan jer je u tom podrucju bilo puno lopova i bilo je lose i opasno prolaziti tuda

Bithoulas ( Μπύθουλας ): Boutoula ili Bithoula, stari Atinjani su nekada zvali naselje sa danasnjim imenom Kolonos (Κολωνος ), gde su postojale stajace vode , bare.
Pravi dobar zvučni kontrast sa krajem Voutouli (Βούθουλα) u susedstvu cetvrti danasnje Aghia Fotini (Ilisos,Mec).Za razliku od Bithoule, vode Voutoule su bile tekuce , tada se tamo pruzao ribnjak na cijem kraju se nalazio mali vodopad. Popularna fraza “Voutoulas i Boutoulas” korišćena je da izrazi različitost – kao sto stari atinjani kazu (λαός και Κολωνάκι ) , “Ljudi i Kolonaki”.

Podarades (Ποδαράδες ): To je bilo ime značajne vizantijske porodice, koja je posedovala imanja ovog područja, i to područje je bilo ogromno. Dakle, ko god je išao tamo, rekao je: “Ja idem na područje Podaradesa”, i vremenom “idem u Podarades”. Današnje ime Nea Ionia (Νέα Ιωνία ).

Kacikadika - Kolonaki,Atina
Stari Kolonos
Previous slide
Next slide