Najnovija vest - Grčka zatvara granice za Srbe

Katanac u Grčkoj

Grčka vlada je najavila obustavu pristupa državljana Srbije Grčkoj od sutra, u ponedeljak, do 15. jula, sa svih ulaznih tačaka, bez izuzetka, zbog eskalacije slučajeva zabeleženih u toj zemlji.

Kao što je u izjavi rekao zamenik portparola vlade Aristotel Peloni:

“Vlada, u saradnji sa ekspertima, pomno nadgleda i nastaviće to da radi na dnevnoj bazi, evoluciju epidemioloških krugova u Evropskoj uniji i u ostatku sveta.

U tom kontekstu, Grčka u saradnji sa partnerima iz Evropske unije zadržava pravo da preispita svoju politiku. Na osnovu analize epidemioloških podataka, odlučeno je da se suspenduje od ponedeljka 06.07.2020. U 06:00. i do 15/07, pristup državljana Srbije Grčkoj, sa svih ulaza bez izuzetka. Jedini izuzetak su esencijalni razlozi prolaska.

Grčka vlada u saradnji sa nadležnim službama konstantno analizira i procenjuje podatke, tako da se otvaranje stranim posetiocima vrši bez popusta na javno zdravstvo“.

Sličnu izjavu dao je i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, pozivajući građane koji planiraju da putuju u Grčku da to ne čine kako se ne bi bez razloga patili, rekao je.

Podsećamo da je Vlada Srbije u petak proglasila vanredno stanje za Beograd, uvela karantinske mere nakon izbijanja incidenata vezanih za COVID – 19.

U poslednja dva dana grad Beograd je zabranio okupljanje više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, dok ta granica za otvorene prostore iznosi 500 ljudi.

Pored Beograda, još četiri grada su u vanrednom stanju od prošlog ponedeljka. To su Kragujevac, Vranje, Novi Pazar i grad Tutin.