Mali ukras prirode stvoren velikim "buntom" prirode

Svaki novcic kao sto je poznato ima dve strane. Isto kao novcic tako i jezero Tsivlu (Τσιβλού ) ima svoja dva razlicita aspekta , pogleda ili strane. S jedne strane impresivna lepota i bajkoviti krajolik koji ga okruzuje. A sa druge, njegovo “rodjenje”, praceno katastrofalnim klizistem.

Bilo je to 1913. godine, kada je, nakon klizista, korito reke Krathi (Κράθη ) bilo blokirano i naselje Tsivlos je jednostavno receno proklizalo. Iz ovoga dogodja je međutim nastalo jezero Tsivlos, ali ga domaci stanovnici nazivaju Mavrolimni.

Njegova ljepota je impresivna i mnogi danas govore o malom ukrasu prirode, na nadmorskoj visini od 700 metara, na padinama Helmosa, u periferiji Achaia. Povrsina mu je 83 hektara, a dubina 80 metara, a okruzena je selima Peristera, Agia Varvara i Zarouchla. Selo koje mu je dalo ime, selo Tsivlos, izgubilo se delimično nakon klizišta.

Krajolik oko jezera podsjeca vas na bajku: Brestovi ,Borovi i Platani ukrasavaju podrucje , a jezero je i podrucje s bogatim biljnim i zivotinjskim svetom.

Nalazi se u Nacionalnom parku Helmos – Vouraikos, podrucju izuzetne lepote i velike vaznosti, zasticeno u Evropskoj mrezi Natura 2000.

Jezero Tsivlu
Reka Krathi
Mavrolimni
Nacionalni park Helmos - Vouraikos
Previous slide
Next slide