Koronavirus-Vuhan: Lokalci demantuju vladu, 42.000 mrtvih, a ne 3200

Vuhan smog Kina

Koronavirus u Kini ostavio je  oko 3.300 mrtvih, dok je potvrđenih slučajeva preko 81.000 – Gužve ispred krematorija u Vuhanu kako bi preuzeli urne preminulih.

Lokalni stanovnici Vuhana – kineskog grada gde se koronavirus prvi put pojavio – tvrde da je smrtnost od  virusa samo u njihovom gradu 42.000, a ne 3200, kako iznose kineske vlasti. Prema zvaničnim podacima koje je objavila Kina, u zemlji postoji više od 81.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i oko 3.300 mrtvih, od kojih 3.182 potiče iz provincije Hubei, čiji je glavni grad Vuhan, bio epicentar ove zaraze.

3.500 urni sa pepelom se isporučuje svaka 24 sata.

Stanovnici Vuhana daju svoje detalje i otkrivaju Radio Slobodnoj Aziji, da je sedam pogrebnih firmi u njihovom gradu od početka prošle nedelje, krenulo da predaje urne sa pepelom. Svaki od krematorija isporuči po 500 urni na dan, to nam daje cifru od 3500 za 24 časa. To znači da je isporučeno za zadnjih 12 dana, priblizno 42.000 urni pordicama preminulih od korona virusa

Gradske pogrebne službe obavestile su rodbinu preminulih da će sve urne biti dostavljeni pre 5. aprila, na dan festivala King Ming gde porodice posećuju grobove svojih predaka. Magazin Caikin zabeležio je svedočenje vozača kamiona koji je otkrio da je isporučio pogrebnoj službi u okrugu Hanku u Vuhanu u roku od dva dana 5.000 urni.

Za mesec dana u Vuhanu je bilo 28.000 kremacija

Izvor blizak vlastima Hubei rekao je da su mnogi stanovnici umrli od ovog smrtonosnog virusa u svojim domovima, a da im nikada nije zvanično dijagnosticiran ili lečen COVID-19. Isti izvor rekao je Radio Slobodnoj Aziji da je za samo mesec dana u Vuhanu bilo 28.000 kremacija i dodao da je svaka pogrebna služba lokalnim vlastima pružala zapise o kremiranju dva puta dnevno.

Nakon izveštaja koji demantuju kineske vlasti o broju mrtvih zbog pandemije koronavirusa, zvaničnik lokalnih vlasti u Vuhanu rekao je u ponedeljak kineskim novinarima da će broj umrlih od koronavirusa biti objavljen u drugoj nedelji juna, kako je zakazano i ne planira se taj datum menja.

Od prošlog ponedeljka, lokalne vlasti su dozvolile rođacima da preuzmu urne svojih mrtvih. Dugački redovi su se formirali ispred pogrebnih službi.

 Vest stiže u vreme kada se Vuhan vraća u normalu nakon smrtonosne epidemije koronavirusa u decembru, što je prisililo vlasti da dva meseca drže u karantinu provinciju Hubei i njenih 59 miliona stanovnika.

Lockdown” je stupio na snagu 23. januara, a u ponoć 25. marta, oni koji su dobili “zeleno zdrastveno uverenje“, dokazujući da su negativni na koronavirus, mogli su da napuste provinciju Hubei. Međutim, ograničenja putovanja za stanovnike Vuhana grada od 11 miliona stanovnika ostaće na snazi do 8. aprila.

U međuvremenu, ponovo se otvorio nakon otprilike tri meseca “Lockdown-a”, jedan od najvećih tržnih centara u okolini.

Izvor: ABC News