Koronavirus: 140 mrtvih u Grčkoj, 74-godišnja žena preminula u Aleksandrupoliju

koronavirus30042020

Ukupno slučajeva u Grčkoj zaraženih koronavirusom je 2.591, pošto je profesor Sotiris Tsiodras (predstavnik Ministarstva zdravlja, grčki lekar i patolog specijalizovan za zarazne bolesti) potvrdio danas još 15 zaraženih u poslednja 24 sata.

Broj umrlih je 140, jer je zabeležena još jedna smrt u poslednja 24 sata. 38 pacijenata ostaje intubirano na intezivnoj nezi, sa prosečnom starošću od 67 godina. Od toga deset su žene, a 87% ima neku hroničnu bolest ili je starije od 70 godina.

74 pacijenta je otpušteno iz intezivne nege.

Gospodin Tsiodras je izjavio da kriva u Grčkoj ostaje stabilna, dok je govorio o optimističnim porukama za dva nova leka koji obećavaju. Istovremeno je najavio da će se testirati na onima koji imaju ozbiljne simptome, starijim osobama i zdravstvenim radnicima. Istovremeno je istakao da testovi na antitela nisu za dijagnozu, već samo za epidemiološke i statističke razloge.

Konkretno, gospodin Tsiodras je izjavio da su “juče objavljeni preliminarni pozitivni rezultati za jedan od lekova testiranih u lečenju bolesti u studiji sa više od 100 pacijenata, koja je pokazala da se pacijenti brže oporavljaju. Takođe, još jedan lek testiran u tri laboratorijske studije u Velikoj Britaniji koji uključuju receptore tj. vrata koja virus koristi da bi ušao u telo, sprečio je da virus uđe i razmnožava se u ćelijama”.