Kiparska Seftalja

Kipriaki seftalja 7

Kiparska seftalja (kiparske pljeskavice u trbušnoj maramici).

Seftalje su duge i uske pljeskavice napravljene od mlevene svinjetine, aromatičnih začina, a zatim umotane u trbušnu maramicu i pečene na žaru.

Posle halumija to je možda najpoznatija kiparska hrana.
Možemo ih koristiiti za izradu sendviča i služimo ih sa raznim umacima, poput humusa, taramosalate, salate od patlidžana itd.
Seftalja je bila nepoznata u Grčkoj do početka 21. veka, ali nakon razvojem interneta postale su veoma popularne i nalazimo ih u mesarama i supermarketima, već spremne.

Reč seftalja potiče od turske reči şeftali, što znači kebab.
Sastojci koji će nam trebati su dosta svinjske ili jagnjeće trbušne maramice. Mleveno mesto, definitivno svinjsko, puno luka, puno peršuna, paradajza, soli, bibera i malo cimeta.

Kipriaki seftalja 2

Materijal:

1 1/2 kilograma mlevene svinjetine
3 luka, sitno iseckana
4 mala paradajza (1 šolja), naribana
1 šolja peršuna, sitno iseckanog
1 kašika soli
1/2 kašike. crnog bibera
1/2 kašike. cimeta
1 kg trbušne maramice (približno)
Sok od dva limuna

seftalja

Za serviranje:

Kiparske pite (lepinje), limunov sok, peršun, luk, paradajz, krastavac ili kiseli krastavci (može i kiseli kupus)

Kipriaki seftalja

Priprema:

Trbušnu maramicu dobro operite, a zatim je stavite u posudu sa vodom i limunovim sokom i ostavite 10-15 minuta. Isperite i ocedite.
U velikoj posudi zamesite mleveno meso sa lukom, peršunom, paradajzom, solju, biberom i cimetom.
Raširite maramicu na radnu površinu i isecite na kvadratne komade, oko 10×10 cm. Stavite kašiku punu mlevenog mesa i preklopite ivice prema unutra i zarolajte u rolnu kao sarmice.

Na metalne ili drvene štapiće stavljamo 4 – 5 seftalje da ne budu međusobno zalepljene i stavljamo ih na roštilj. Pecite na umerenoj vatri kako ne bi izgorele spolja, a iznutra ostale nekuvane. Redovno ih okrećite i pecite oko 20-30 minuta. Maramica se topi tokom pečenja, što čini seftalje sočnim i ukusnim. Seftalje se služe kao međuobrok ili kao glavno jelo.
Poslužite ih u vrućoj piti-lepinji. Pite zagrejte stavljanjem na vrh seftallje malo pre nego što budu spremne. Isecite jednu stranu i otvorite je. Stavite 3-4 seftalije, seckani paradajz, seckani krastavac, peršun, luk, so i puno limuna.

Kipriaki seftalja 4