Kineski naučnici: Koronavirus je nastao u 9 drugih zemalja, uključujući Grčku i Srbiju

COVID 19 SRBIJA

Kineski istraživači kažu da je koronavirus možda potekao iz devet drugih zemalja, a ne iz Kine.
Konkretno, prema Daily Mail-u, tim Kineske akademije nauka tvrdi da je virus verovatno stigao iz Indije u leto 2019, kada se najverovatnije proširio sa životinja na ljude kroz kontaminiranu vodu.

U svom istraživanju, kineski tim koristi filogenetsku analizu, studiju o tome kako virus mutira, kako bi pokušao da pronađe poreklo Covid-19. Naučnici tvrde da bi stoga trebalo da bude moguće otkriti originalnu verziju virusa pronalaženjem uzorka virusa sa najmanje mutacija.

Tako kažu da korišćenje ove metode isključuje mogućnost da je virus pronađen u Vuhanu „originalni“ virus, i umesto toga smatraju devet drugih zemalja najverovatnijim mestima početne infekcije: Bangladeš, SAD, Grčka, Australija, Indija, Italija, Češka, Rusija ili Srbija. U nabrojanim zemljama virus je najmanje mutirao i zato se one smatraju “najsumnjivije”, kao prvi izvor žarišta, mišljenje je kineskih naučnika

Međutim, David Robertson, stručnjak sa Univerziteta u Glazgovu, opisao je istraživanje kao „manjkavo“ i zaključio da „ne dodaje ništa istraživanju koronavirusa“.