Izbeglička kriza: 18 sati držali brod sa trudnicama na otvorenom moru

Izbeglice

Čamac sa 36 izbeglica ostao je usred mora duže od 15 sati, pošto su grčka i turska obalska straža odbile da pomognu.

Izuzetno ozbiljne pritužbe na grčku obalsku stražu zbog nasilne repatrijacije broda sa izbeglicama sa Lezbosa.

Od početka juna, uvećavaju se pritužbe na rad grčke lučke policije od strane brojnih organizacija – poput IOM-a (International Organization for Migration), Visokog komesarijata UN-a za izbeglice i samog Fronteks-a – zbog njenih nezakonitih radnji.

Novi incident počeo je u subotu ujutro, kada se brod koji je prevozio 36 izbeglica i migranata iz Irana i Afganistana – 16 muškaraca, 10 žena i 10 dece, uključujući tri trudnice našao u moru između turske obale i Lezbosa.

Prema službi Alarm Phone, putnici sa broda su emitirali signal za slučaj nužde pošto se brod probušio i u njega je ulazila voda. Međutim, i grčka i turska obalska straža nisu pokušale da ih spasu pod izgovorom da brod nije u njihovim teritorijalnim vodama.

Prema prijavi spasioca i člana humanitarne organizacije Mediterranea Saving People, Jasona Apostolopulosa, grčka obalska straža je sabotirala čamac i ukrala im motor. Izbeglice su počele da veslaju rukama prema Lezbosu.

Golgota se nastavila i na kopnu …

Na kraju, nakon što su ovi ljudi bili usred mora više od 15 sati, došlo je do njihovog spašavanja iz “humanitarnih razloga”. Putnici su prevezeni u luku Petra.

U stvari, golgota izbeglica se nastavlja tamo, jer su se tokom njihovog iskrcavanja u Petri okupili stanovnici tog područja, koji nisu odobravali njihovo iskrcavanje ni pristup luci službenicima Obalske straže, koji su ih spasili.

36 migranata ostaju u luci Petra kako bi ih pre ponedeljka prebacili u karantin u mesto Megala Thermi gde bi ih pregledalo medicinsko osoblje.
Navodno to je zato što danas nema automobila za prevoz medicinske službe od Mitilina do luke Petre!

Troje putnika – od kojih su dve trudnice – prevezeni su u bolnicu Mitilini. Prema pisanju stonisi.gr, sve tri su jako dobrog zdravlja i vraćaju se u luku Petra.

Ovo je treći brod s izbeglicama i migrantima koji u junu stigao na Lezbos. Prvi sa 32 putnika stigao je do Paliosa a drugi sa 40 u severozapadnoi Lezbos i svi su oni imali pritžbe na ponašanje Obalske službe.

U junu je kroz Lezbos prošlo 108 izbeglica i migranata. Na ostalim ostrvima severnog Egeja protok ostaje nula od prošlog marta.