Gurabije na grčki način

Priča o Gurabijama (Κουραμπιε)

Kolači od brašna, putera, posuti šećerom u prahu. Potiče iz Persije ..

Slatkiši od brašna, putera, badema ako je potrebno i posut šećerom u prahu. To je jedna od slatkiša koja obeležava božićne praznike u Grčkoj, a u nekim delovima zemlje nudi se gostima odmah nakon krštenja deteta.

Gurabije vode svoje poreklo iz stare Persije, gde se prvi put pojavila u 7. veku, kada se šećer širio u regionu. Libanci takođe traže da im se prizna naziv za Kurabiie.Ovaj konditorski proizvod je rasprostranjen i u Grčkoj, Turskoj i balkanskim zemljama. Vrsta slatkiša koja se naziva i Polvoron rasprostranjena je u zemljama španskog govornog područja i južnom Teksasu.

Reč “kurabies” dolazi od albanske kurabie ili gurabie (turski kurabiye ili arapski qurabiya). U grčkom žargonu rečju “kourabie” nazivamo bezobrazluk, zlobnike ili glupe. U vojnom slengu, “kourabies” je vojnik, onaj koji ne učestvuje u operacijama već je premešten u kancelariju.

SASTOJCI

300 g mlečni puter– maslac (onaj što se prodaje u staklenkama i obično se pravi od kozjeg mleka – hladno ga koristimo da bi postalo čvrsto)
120 g bademi oguljeni
pola kafene kašikice praška za pecivo
1 prstohvat praha vanil šećera
110 g šećera u prahu, plus ekstra za posipanje
25 g crnog ruma ili konjaka
600 g višenamenskog brašna

PRIPREMA

Maslac ostavite u frižideru jednu noć. Oljustene bademe malo ispecite, na kratko u rerni. Posolite ih i ostavite da se ohlade.

Maslac sa šećerom miksirate na srednjoj brzini u mikseru duže vreme (najmanje 30 minuta ako možete i do 1 sata). Izvadite posudu, dodajte konjak, prašak za pecivo i bademe i sastojke ručno izmešajte.

Dodavajte malo po malo brašna i lagano mesite. Nakon što je testo uzelo svo brašno, ostavite ga sat i po. Zatim po potrebi dodajte još brašna (testo bi trebalo da bude mekano).

Namažite uljem nelepljivi papir i stavite u pleh, po njemu poredjajte male komade testa. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 ° C 20 minuta, zavisno od veličine gurabija.

U međuvremenu, pospite dosta šećera u prahu na nauljeni papir za kulinarstvo. Čim izvadite pečeno pecivo iz rerne, pospete ih konjakom i ostavite ih da odstoje na plehu par minuta.

Prebacite ih na podmazani papir i preko njih pospite mnogo šećera u prahu. Ostavite ih nekoliko sati, ili bolje neka prenoće, i prebacite ih u odgovarajuću posudu. NJAMNJAM