Ipak, prvi koji su jeli cheesecake su bili stari Grci

cheesecake

Mnogi od vas cheesecake smatraju božanstvenom hranom. Ali da li ste znali da potiče iz drevne Grčke, ili barem u primitivnijem obliku? Drevni grčki olimpijci slavili su nekom vrstom torte punjene sirom i medom nakon igara petoboja.
Čini se da su stari Grci shvatili vezu između fizičke spremnosti i izbora načina života, a sportisti su se podvrgavali strogoj dijeti kako bi poboljšali svoje performanse.

Na kraju sportskih takmičenja su znali da proslave uz puno vina i jednom vrstom stare torte od sira i meda kao današnji cheesecake.

250. pne. Grčki pesnik Arhestratos napisao je gastronomski turistički vodič pod nazivom „Idipatija“ i sačuvan je samo u fragmentima. U jednom od sačuvanih komada on se osvrće na poslasticu: „Probajte kolač od sira i meda napravljen u Atini”.

Marko Porcije Katon Stariji je dao prvi originalni recept: „Oblikujte tortu na sledeći način: stavite jedan sloj testa na celu površinu osnove. Zatim pokrijte mešavinom sira i meda. Stavite još jedan sloj testa na vrh i nastavite tako dok ne potrošite sav sir i med … Završite slojem testa, a zatim ga stavite u rernu i stavite prethodno zagrejan poklopac na vrh“.