GRNews

GRNews

Grčka trenira strogoću proterivajući libijskog ambasadora

dendias ministar grčki

Ambasador Libije proteran je iz Grčke!

Izjavio je danas 6-12-2019, Ministar spoljnih poslova Nikos Dendias

Proterivanje libijskog ambasadora u Atini, grčka vlada najavila je još u ponedeljak, pošto ambasador nije dostavio tekst sporazuma Turska – Libija u roku koji mu je bio određen.

Jutros je libijskog ambasadora pozvao grčki ministar spoljnih poslova u Ministarstvo spoljnih poslova, i proglasio ga kao osobu Non Grata i dobio je trodnevni rok da napusti Grčku.

Gospodin Dendias je izjavio:

“Žao mi je što najavljujem da je jutros ambasador Libije u Atini pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je obavešten o odluci o deportaciji. Dobio je rok od 72 sata da napusti zemlju. Odluka o proterivanju izraz je nezadovoljstva grčke vlade sa vladom u Tripoliju. Ovakva odluka je doneta nakon što libijska strana nije ispunila uslove koje smo postavili (Grčka je uputila ultimatum Libiji da im prosledi ugovor koji je potpisala sa Turskom o morskim granicama).

Gospodin Dendias dodao je da tekst sporazuma sa Turskom ima potpis libijskog ministra spoljnih poslova, koji je u septembru pružio garancije grčkoj strani da će poštovati međunarodno priznate morske granice Grčke.

Ovakvim treniranjem strogoće prema Libiji ali ne i prema snažnoj Turskoj, Grčka vlada u stvari pokazuje svoju nemoć kao jedna zemlja EE, da ostvari svoja međunarodna prava!

Koliko god da grčka strana hoće da pokaže koliko je nezavisna i dosledna u očuvanju legitmnih prava na svoje morske granica, u suštini ovj potez je  bacanje prašine u oči glasačima koji su na vlast doveli ultra desničarsku partiju Nea Demokratija.

Poznato je da Turska decenijama ne priznaje međunarodne granice Grčke i na svakodnevnoj bazi vojnim avionima povređuje grčki vazdušni prostor. Turska i pored osude EE ne prestaje da vrši bušenja i istraživanja u cilju nalaženja nafte i gasa u u grčko-kiparskoj zoni mora. Takvoj Turskoj, koja je potpisnica spornog sporazuma sa Libijom nije upućen demarš takve snage niti je turski ambasador snosio ikakve konsekvence.


“Proterivanje nije prekid diplomatskih odnosa”, naglasio je ministar spoljnih poslova.

Pozivajući se na sporazum između Turske i Libije o pomorskom razgraničenju, ministar spoljnih poslova rekao je da je njeno postavljanje na web stranici Turske nacionalne skupštine došlo samo da potvrdi naše prognoze. “Koordinate pokušaja razgraničenja pomorskih zona potvrđuju da je ovaj sporazum grubo kršenje Međunarodnog pomorskog prava i suverenih prava Grčke i drugih država”, rekao je.

Gospodin Dendias je jasno rekao da je, pored svojih stvarnih i formalnih nedostataka, ovaj pokušaj nezakonit i nema pravni efekat i dodao da je manifestacija namerne bilateralne i regionalne tenzije. Stoga je nedvosmisleno osuđen, naglasio je.

Ministar spoljnih poslova takođe se pozvao na pismo šefa Predstavničkog doma Libije generalnom sekretaru UN u kojem je rekao da je memorandum o pomorskom razgraničenju “čudan“, jer Libija nema “morsku granicu” sa Grčkom i Kiprom.  U istom pismu je takođe naglasio da libijski premijer nije imao pravo da potpiše sporazum.

U međuvremenu će se pojaviti u Atini u četvrtak, 12. decembra, predsedavajući Predstavničkog doma Libije Agila Saleh Issa Gwaider, na poziv predsednika grčkog parlamenta.

Sastanak u Predstavničkom domu održat će se nakon glasanja libijskog parlamenta protiv memoranduma o razumijevanju između turske vlade i vlade „nacionalnog pomirenja“ sa sedištem u Libiji  u Tripoliju, prenosi atinska novinska agencija.

Gospodin Dendias potvrdio je posetu šefa Predstavničkog doma Libije Atini.