Erdogan preti Evropi: Imaćete milione izbeglica

Turski predsednik osuđuje Grčku, rekao je da “bacaju gasne bombe na izbeglice da bi ih zastrašili” – “Period u kojem smo se mi žrtvovali je završen”, dodao je u govoru svojoj stranci.
Nove izjave o imigracijskom problemu koji postoji na grčko-turskoj granici poslednjih dana, kao i o operaciji “Štit proleća” u Siriji (koju je juče najavio Hulusi Akar), izneo je u ponedeljak Erdogan.

Osvrćući se na imigrante, rekao je: “Rekli smo Evropljanima da ćemo otvoriti naše granice, a oni nas nisu uzimali za ozbiljno. Sada kada su naša vrata otvorena, vreme je da dobijete i vi svoj deo tereta. Stalno nam telefoniraju i kažu da se ponovo zatvore granice. Ali, rekli smo im da je posao sada završen. Popodne ću se sastati sa bugarskim premijerom, a takođe ću se sastati i sa Merkel, a u četvrtak ću razgovarati s Putinom”.

Turski predsednik nije oklevao da osudi Grčku i njen stav prema imigrantima: „Sada bi Zapad trebalo da odgovori UNHCR-u zbog svog ponašanja prema izbeglicama i imigrantima. Vidimo kako ih pokušavaju zastrašiti bacajući gasne bombe kada dobiju priliku. Oni bi za to trebali odgovarati međunarodnoj zajednici.”

Inače, u svom govoru, rekao je: “Godinama sam pozvivao Evropu da stvori sigurno utočište za izbeglice i migrante. Nijedna evropska država nije nam pružila jasnu podršku. Broj ljudi koji su prešli u Evropu otkad smo otvorili granicu je stotine hiljada. Ovaj broj će uskoro biti u milionima. Svi viču jer smo otvorili granicu. Ili ćemo tim ljudima dati priliku da sami zarade u svojim zemljama za život ili će svako da plati svoj deo koji mu sleduje. Period u kojem smo se žrtvovali je završen. Neke zemlje koje su nam izrazile podršku u praksi nisu učinile ništa za mir”.

Komentarišući delovanje u Siriji, on je rekao: “Odlučni smo da razočaramo one koji su mislili da ćemo propasti. Ali dragi prijatelji, uništili smo 135 tenkova, 22 oružana vozila, 45 borbena, a juče smo, između ostalih, oborili i dva aviona. Asadov režim će platiti cenu. Odlučni smo i možemo nastaviti bez da bilo koga pitamo za dozvolu ili podršku. Želimo što pre zaustaviti masakre u Siriji i imati pobednički ishod. Nemamo problem sa Rusijom ili Iranom u Siriji”.