Dogodio se jak zemljotres od 6,7 Rihtera na Samosu - Zemljotres se osetio širom Grčke

Zemljotres

Snažan zemljotres jačine 6,7 stepeni po Rihterovoj skali dogodio se nekoliko minuta pre 2 popodne na grčkom ostrvu Samos.
Epicentar je lociran severno od Samosa, u morskom području i žarišna dubina prema prvim informacijama je manja od 10 kilometara, odnosno reč je o površinskom zemljotresu.
Vibracija koja je dugo trajala osetila se u celoj Grčkoj, ali i u Turskoj, Bugarskoj i Albaniji. U ovom momentu osećaju se podrhtavanja manjeg inteziteta.
Prema naučnicima, očekuje se da će smirivanje tla nakon zemljotresa trajati nedeljama ili čak mesecima, međutim, prvih 48 sati je uvek presudno za pojavu eventualnog sledećeg vrlo jakog zemljotresa.
Otprilike sat vremena nakon snažnog zemljotresa, predsednik OASP-a (Organizacija za planiranje i zaštitu od zemljotresa), profesor Efthimis Lekkas, apelovao je na stanovnike Samosa da ne ulaze u svoje domove, da budu vrlo oprezni u kretanju i da ostanu mirni. Prema rečima predsednika Geodinamičkog instituta Akisa Celentisa, moguće je da se dogodi još jedan zemljotres i iznad 6 Rihtera, s obzirom da je glavni zemljotres bio reda veličine 6,7 Rihtera.