Demis Roussos (Artemios Ventouris Roussos)

Demis Rusos

Demis Rusos legendarni grčki i svetski muzičar. Rođen je 15. juna 1946 godine i odrastao u Aleksandriji u Egiptu od grčkih roditelja, zapravo njegova majka je bila poznati umetnik tog vremena pod pseudonimom Nelli Maslum.

Posle njihovog preseljenja u Grčku, Demis Rusos je bezuspešno učestvovao u bendovima sve do 1968. godine, kada je sa bendom “Aphrodite’s Child”, kao pevač i basista, postao široko poznat u Grčkoj i inostranstvu, jer je imao poseban ton glasa kojim se isticao.

 
 
 

 

Bend se nakon međunarodnog uspeha raspao, a pevač nastavlja solo karijeru.
1970. godine zajedno sa partnerom iz „”Aphrodite’s Child” Vangelisom Papathanasiu izdaju album „Sex Power“, a 1977. „Magic“, dok se njihova najbolja saradnja pokazala u „Race to the End“, vokalna adaptacija muzičke teme autora Oskarom nagrađenog „Putevi vatre“, koji je kasnije objavljen na španskom jeziku pod naslovom „Tu Libertad“.

 
 
 

Demis Rusos je 1982. godine učestvovao u zvučnoj podlozi filma Blade Runner.
Njegov prvi uspeh na samostalnom albumu doživeo je sa “We Shall Dance”, što ga je uzdiglo kao vrhunskog pevača širom Evrope, čineći njegovu karijeru uzlaznom 70-ih godina.

 

Pesma „Forever and ever“ popela na vrh mnogih evropskih top lista 1973. godine.

 

1974. objavio je „White Sails“, englesku adaptaciju pesme „White, Red, Yellow, Blue“, Dimosa Mutsisa, sa kojim je kasnije sarađivao.

 

Pesme „My Friend the Wind“, „My Reason“, „Velvet Mornings“, „Goodbye My Love, Goodbye“, „Someday Somewhere“ i „Lovely Lady of Arcadia“ bile su sjajni hitovi, koji su kasnije ponovo objavljeni na raznim drugim jezicima, dok je LP pod nazivom „Demis“ u Americi postao zlatan.

 
 

1980. pevao je duet sa Florence Warner i Dick Morrissey na saksofonu „Lost in Love“ pesme grupe Air Supply, što je postiglo veliki uspeh.

 

2010. vratio se u domovinu, održavši veliki koncert u Irodiu.

Roussos je umro ujutru 25. januara 2015. godine, dok je bio na lečenju u bolnici “Igia” u Atini.

Na kraju vam poklanjamo i obradu pesme “Suvenir” Demisa Rusosa koju izvodi legendarna grčka pevačice Marinella pod naslovom “Parto Feggari”.