Da li ste ikada bili u “Korintijskoj” Svajcarskoj ??!

To je jedan od onih slucajeva u kojima ljudska ruka s postovanjem prema prirodi radi zajedno s njom i rezultat je jednostavano ocaravajuci. Jezero Doksa ( Δόξα ) i krajolik oko njega su medju najljepsim podrucjima ne samo u oblasti pod nazivom Korintijas (Κορινθίας ) nego mozda I u citavoj Grckoj.

I nema preterivanja kad se u naslovu ta oblast naziva … “Korintijska Svajcarska”! Izmedju mesta Helmo , Durduvana i Zirija i sa mnogim selima koja ga okruzuju, gotovo kružno, vestacko jezero na nadmorskoj visini od 900 metara predstavlja atrakciju za mnoge posetitelje.

I podseća na okruzenje kao da je izaslo iz umetnicke slike. Guste sume krase planine oko jezera, dok priroda velikodusno daje svoje najfinije boje, dodajuci ih malim dodirima na ovaj mozaik.

Na prevlaci pri vestackom jezeru, koje je zavrseno devedesetih godina, nalazi se mala crkva Agios Fanurios, kaze se da je na njegovom dnu stara ikona Svetog Djordja , i mnogi su skocili u misticne dubine u potrazi za njom.
Nasuprot planine, sa svojim jedinstvenim pogledom na jezero i njegovu istoriju, nalazi se manastir Svetog Djordja sa skrivenom skolom koja je nekad zivela u njoj. Predivno slatko od ruza je zastitni znak manastira.

 

Previous slide
Next slide