COVID-19 - Crne prognoze, u decembru će Grčka imati 2000 novozaraženih dnevno

COVID-19 u Grčkoj

Nedavna studija Univerziteta Aristotel u Solunu predviđa brzi porast dnevnih slučajeva koronavirusa do kraja godine.
Konkretno, prema istraživanju, dnevni slučajevi u oktobru će se kretati između 200 i 260, a u novembru će se povećati na 410. Istraživanje predviđa zastrašujući porast za decembar, a dnevni slučajevi dostižu i 2000.
Kao što je Dimostenis Sarigianis, profesor inženjerstva zaštite životne sredine na Univerzitetu Aristotel u Solunu, objasnio je da podaci o istraživanju zasnovani su na postojećim restriktivnim merama. Podaci ankete mogu se promeniti ako se preduzmu nove mere protiv COVID-19 i pravilno pripreme, dodao je on.
Gospodin Sarigianis je naglasio da su glavne mere za zaustavljanje koronavirusa upotreba maske, socijalna udaljenost i higijena, dok je rekao da širenje virusa koče i opredeljivanje gde je to moguće za rad na daljinu tj. online.

 
Koronavirus u Grčkoj

Uređaj koji dezinficira vazduh od virusa

Takođe, profesor inženjerstva zaštite životne sredine na Univerzitetu Aristotel u Solunu govorio je o uređaju koji su napravili na univerzitetu, a koji može pomoći u smanjenju širenja koronavirusa.
Kao što je gospodin Sarigianis objasnio, napravili su uređaj koji, kada je u zatvorenom prostoru, apsorbuje vazduh, dezinfikuje ga ultraljubičastim zračenjem, a zatim ga izbacuje kao čist bez virusnog opterećenja.
„Ovo je efikasna mera, jer je pokazala da je uređaj smanjio virusno opterećenje za 55% u testiranim delovima. “Pored toga, koronavirus se prenosi i vazduhom”, karakteristično je primetio.
Na kraju, na pitanje da li bi te uređaje trebalo instalirati u svim školama, rekao je da bi bilo dobro da se koriste tamo gde se udaljenosti ne mogu lako održavati.