Britanski sud osudio je osnivaca WikiLeaksa

v for vendetta

Britanski sud osudio je osnivaca WikiLeaksa Juliana Assangea na 50 sedmica zatvora jer je begom u ekvadorsku ambasadu u Londonu pre sedam godina prekrsio uslove kaucije, polozene kako bi izbegao istrazni zatvor.

Sudija Deborah Taylor je procitala presudu u kojoj stoji da je Assange zloupotrebio privilegovani status kako bi izigrao zakon i pokazao prezir prema britanskom pravosudju.

Assange je prosli mesec proglasen krivim za krsenje kaucije u aprilu 2012. nakon svedskog zahteva za izrucenjem zbog navodnog silovanja. Maksimalna kazna zatvora bila je godina dana.

“Ostali ste tamo (u ambasadi) skoro sedam godina, zloupotrebivsi vas privilegovani status kako bi izigrali zakon i celom svetu pokazali vaš prezir prema zakonima ove zemlje”, kazala je Taylor.

Njegovo hapsenje je porezne obaveznike kostalo 21 milion americkih dolara, dodala je sudija.

Assangeov advokat izjavio je kako se njegov klijent, koji celo vreme tvrdi da je u tom slucaju nevin, nije predao britanskim vlastima zato sto je smatrao da ne bi imao pravedno sudjenje.

Australijanac Julian Assange uhapsen je 11. aprila u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nakon sto mu je ekvadorska vlada ukinula azil.

Osnivac WikiLeaksa u cetvrtak ce biti saslusan na rocistu na kojem ce se odlucivati hoce li biti izručen SAD-u koji ga je optuzio da je bivsem vojnom obavestajcu, Chelseu Manningu, pomogao u izvlacenju tajnih dokumenata iz sustava americkog ministarstva odbrane.