GRNews

GRNews

Uzaludni vapaji domorodaca Amazonije dok ceo svet cuti

Izvor: BBC NEWS

Vapaj domorodaca sa spas Amazonije: “Daću i poslednju kap krvi da spasim ovu šumu”
Amazonija, najveća prašuma na svetu, značajno je skladište ugljen-dioksida koje usporava tempo globalnog zagrevanja. Zovu je i pluća sveta, jer, osim apsorpcije ugljen-dioksida, obezbeđuje 20 odsto svih zaliha kiseonika na Zemlji.

U Amazonskoj prašumi živi oko milion domorodaca, a ona je i dom za oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.
“Ovo je potpuno uništenje. Ako treba, daću poslednju kap svoje krvi kako bih spasio ovu šumu. Svo ovo drveće je nekada bilo živo i imalo pravo na to. Sada ljudi žele da ga unište. Mi ćemo da pokušamo da zaštitimo ovo područje, prirodu, drveću i životinje”, rekao je pripadnik plemena Raimundo Mura.

“Godinama smo ovde, dok još nije bilo struje ili pristupnih puteva. A sada se svaki dan suočavamo sa krčenjem šuma i otimanjem zemlje. Tužni smo jer šuma konstatnto umire. Već sada primećujemo kako se menja klima. Svetu je potrebna ova šuma. Potrebna je nama i našoj deci”, istakao je njegov sunarodnik Hadek Vakana Mura.

Foto: Printscreen YouTube/BBC News

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro aktivno radi na sabotiranju napora da se očuva Amazonija, otkrili su dokumenti koji su procurili u javnost.

Naime, brazilska vlada na području najveće prašume sveta planira da gradi mostove, auto-puteve i hidroelektrane te ‘neutralizovati međunarodni pritisak’ za očuvanje Amazonije, prenosi Independent.

Tajne dokumente objavio je portal openDemocracy, taman usred razarajućih požara koji gutaju Amazoniju. Brazilski svemirski istraživački centar ‘Inpe’ objavio je da je samo ove godine Amazoniju pogodilo 72,843 požara što je porast od čak 84% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Dokumenti sadržavaju i PaverPoint prezentaciju koja je, nagađaju mediji, predstavljena na sastanku brazilskih vlasti i lokalnih vlasti savezne države Pare u kojoj se nalazi Nacionalni park Amazonija.

Tokom sastanka održanog u februaru, navodi openDemocracy, brazilski ministri su koristili prezentaciju kako bi predstavili planove brazilske vlade za celu regiju.

“Razvojni projekti moraju se sprovoditi u Amazonskom području kako bi se ono integrisalo u ostatak nacionalnih teritorija te kako bi se sprečio međunarodni pritisak za sprovođenje tzv. konzervacijskog projekta ‘Triple A’, stoji na jednom od ‘slajdova’ prezentacije.

“Kako bismo u tome uspeli, potrebno je sagraditi hidroelektranu na reci Trombetas, most iznad reke Amazon i implementaciju auto-puta BR-163 do granice.

Inače, ‘Triple A’ je projekt očuvanja predvođen organizacijom ‘Gaia Amazonas’, u suradnji s nevladinim organizacijama i međunarodnim vladama, piše Independent. Cilj projekta je očuvanje najvećeg svetskog zaštićenog područja – koridora od 135 miliona hektara koji se proteže od Anda do Amazona i Atlantskog okeana.

Iz dokumenata se dakle može iščitati da Žair Bolsonaro, kontroverzni i ekstremno desničarski nastrojeni predsednik Brazila, namerno ometa napore za očuvanje Amazonije tvrdeći da nevladine organizacije i autohtona plemena koja žive u prašumi ‘usporavaju’ napredak zemlje.