Stefanos Tsitsipas: "Zlatni" reket - milionski prihodi od nagrada i poslovnih sporazuma

Konter već „ispisuje“ 13 miliona dolara za 5 godina, samo od novčanih nagrada – Novi poslovi za sponzorstva i oglašavanje smatraju se samo pitanjem vremena.

Stefanos Tsitsipas nastavlja svoj teniski “maraton”. Od Dubaija i australijskog turnira, grčki teniski šampion sada je u Holandiji na Otvorenom turniru u Roterdamu, sakupivši, pored bodova na svetskoj rang listi i slave, velike novčane nagrade i prihod.

Brojač trenutno pokazuje 13.312.572 dolara od početka njegove profesionalne karijere – u roku od 5 godina – do danas, iznos koji potiče samo od novčanih nagrada (prize money) od pobeda na turnirima na kojima učestvuje . Od toga je 780.514 dolara yaradio u prva dva meseca 2021. godine (Izvor: ATP Tour).

Ovi iznosi ne uključuju prihod od njegovih ličnih sponzora (Wilson, Adidas, Rolex, Unilever) ili oglase u kojima se pojavljuju.

Sport i posao ionako “idu u paketu” na ovom nivou, pri čemu je grčki teniser centralna figura u mnogim reklamnim kampanjama, nedavno se pojavio u reklami za najveću grčkou industriju testenina Melissa-Kikiza, za oglašavanje nihove nove linije proizvoda.

 

Najveći sportista grčkog tenisa ide stopama drugih, starijih sportista koji su se afirmisali na tržištu sportskog marketinga mnogo ranije od njega, sa “prvim učiteljem” marketinga, švajcarcem Rodžerom Federerom na čelu.

Iznosi mogu izgledati veliki, međutim, troškovi profesionalnog tenisera na ovom nivou su jednako značajni i to ne samo za profesionalce koji su mu potrebni pored njega kao deo trenerskog tima. I ne treba zaboraviti ni hiljade sati treninga i odricanja koja se zahtevaju od malih nogu …

 

“The Next Big Marketing Force”

Pored izgleda da se Tsitsipas kao sportista u budućnosti može popeti više od 5. mesta (sa kojeg je danas sklonio Federera) na svetskoj teniskoj rang listi, čini se da grčki sportista ima sve predispozicije da postane svetski brend.

Marketinški stručnjaci se ne ustručavaju da ga opišu kao “Sledeću veliku marketinšku silu” (The Next Big Marketing Force) (… tipičan naslov u stranim medijima). Stručnjaci prepoznaju, između ostalog, Stefanove komercijalne prednosti koje će mu u budućnosti doneti veći deo „kolača“ sponzora i oglase međunarodne sportske industrije, a to su njegov izgled, godine, čak i stil, popularnost na društvenim mrežama, ali i samopouzdanje pred kamerama!

 

“Blago” koje čeka Stefana

Veliko očekivanje Stefanosa Tsitsipasa je da će mu se, kada jedna po jedna zvezde starije generacije počnu napuštati terene, otvoriti još veći “putevi” na svim nivoima, takmičarski i finansijski.

Novak Đoković ima 33 na 34, Rafael Nadal 34 na 35, Rodžer Federer 39 na 40, samo su Dominik Tim 28 i Daniel Medvedev 25, mlađi od gore navedenih, i do sada izgleda da nijedan igrač njegovih godina (22 godine) ne ide Stefanovim stopama.

 
 
 
Stefanos Tsitsipas

Novi sporazumi za sponzorstva i reklame smatraju se pitanjem vremena za Tsitsipas-a, a što se tiče novčanih nagrada, podaci o Atp Touru nude jasnu sliku njegovih finansijskih izgleda:

Đoković (br. 1) je osvojio ukupno 147,744,252 $, Nadal (Br. 2) 123,843,596 dolara, Medvedev (br. 3) 15,738,259 dolara, Tim (br. 4) 28,532,061 dolara i Federer (br. 6) 129,946,683 dolara.

Uzimajući u obzir da je Federer “broj 1” po godišnjem prihodu na Forbsovoj listi sportista za 2020. godinu (iznad Ronalda, Mesija, LeBrona Džejmsa itd.), Sa 106,3 miliona dolara, od čega čak 100 miliona dolara iz trgovinskih sporazuma svih vrsta, možemo predpostaviti šta očekuje Tsitsipas-a.

 

Slučaj odmarališta Sani Resort

Jedan pogled na ekonomsku perspektivu Stefanosa tiče se novih preduzeća koja se polako razvijaju na grčkom tržištu oko tenisa. Konkretni je primer partnerstva španske superzvezde Rafaela Nadala, od jula 2019. godine, sa odmaralištem Sani na Halkidikiju i hotelijerom Andreasom Andreadisom. Izvršni direktor kompanije Sani Ikos, za otvaranje 3. teniskog centra Rafa Nadal (ostali na Majorci i u Meksiku).

Sportski uspesi Stefanosa Tsitsipasa dao je nekim biznismenima ideju za turističku upotrebu Stefanovog imena na ovom “frontu”, ali generalno je koronavirus ukočio mnoge planove, svuda.

Druga verzija – s obzirom na to da su njegovi uspesi u velikoj meri podigli reputaciju Grčke u svetu tenisa – je da bi Grčka, da uslovi nisu bili toliko loši zbog COVID-19, ušla snažno u utakmicu  koja ima obrte na desetine miliona evra, tražeći organizaciju velikog međunarodnog turnira uskoro iz kalendara ATP 250 ili 500.

Darežljivi sponzori koji podržavaju ATP (Emirates, Rolex, FedEx, itd.) stvaraju takvo okruženje koje obećava velike komercijalne prihode, plus one koji potiču od TV prava i ulaznica. Kada se pandemija suzbije i turizam se „otvori“, ova pitanja će se verovatno vratiti na sto.

U prvim teškim godinama mu je bila potrebna finansijska podrška tetke da pokrije troškove putovanja i treninga, ali kako Tsitsipas kaže “…ne čekajte šanse, stvorite ih”.