Ko je Stefanos Cicipas (Tsitsipas) budući svetski teniser broj jedan?

Stefanos Cicipas

Ko je Stefanos Tsitsipas koji je savladao Rodžera Federa i plasirao se u četvrtfinale  Australian Opena, i takmičenje završio sa velikim uspehom i pored poraza od Nadala za finale ?

Ovde vam u 14 tacaka otkrivamo ko je Stefanos Cicipas  sledeci teniserski broj jedan na svetu.

1.Rodjen je 12. avgusta 1998. godine u Atini, odrastao je u hotelskom kompleksu Astera Vuljagmeni, gde su njegovi roditelji radili kao instruktori tenisa.

2.Njegov otac  Apostolos Tsitsipas je teniski trener, a njegova majka je Ruskinja Julija Salnikova, bivša br. 1 u kategoriji juniora sa bojama Sovjetskog Saveza.Zanimljivo je da je njen otac tj. Stefanosov deda bio jedan od napoznatijih fudbalera SSSR-a (Sergej Salnikof).

3. Ima još dva brata i sestru , koji se takođe bave tenisom koje trenira njihov otac.

4. Sa tenisom Stefanos je dosao u kontakt u dobi od 4 godine, iako je priznao u jednom razgovoru sa novinarima da ga do svog devetog rodjendana kada je osvojio svoj prvi turnir u Normandiji, tenis nije puno privlacio.

5. Njegov otac, Apostolos Tsitsipas, dao je ostavku na poslu kada je Stefanos imao 11 godina i postao njegov trener, prateci ga na međunarodne nastupe. “Mnogo mi je pomoglo da putujem na turnire sa ocem , bilo bi mi mnogo teze putovati sa nekom nepoznatom osobom”, rekao je Stefanos.

6. Na početku svoje karijere tenisera finansijski mu je pomagala tetka. „Bilo je i finansijskih problema. Cena putovanja je veoma velika i nije bilo podrske od teniske federacije Grcke ili nekog drugog sponzora. Srecom, sestra moje majke je bila u stanju da nam pomogne, za sta sam jako zahvalan ” rekao je on.

7. “Verujte mi, doktor koji mi je pomogao da rodim ovo dete, rekao mi je da je Stephen izašao s visoko podignutom rukom, poput tenisera. Oduvek sam znaala da ce nesto uraditi u vezi tenisa, ali nisam znala sta, kaze Stefanosova majka, Apostoli-Salnikova, za Nev Iork Times.

8. Njegov hobi je fotografija. Uzima casove fotografije i kaze da se nada da ce jednog dana postati njegov drugi posao.

9. 31. oktobra 2016. godine prvi put je usao u “top-200” svetske rang liste. Sa mesta 313 dosao je do mesta broj 200. U roku od 11 meseci ukupno se popeo za 483 mesta.

10. Citsipas je opisao svoju pobedu nad Djokovicem kao najvazniji trenutak u karijeri u trecem kolu Rodzers kup-a u Kanadi. Tu je pobedu posvetio ljudima koji su bili pogodjeni smrtonosnim pozarima u mestu Mati u Grckoj.

11. Za jedan intervju, on je rekao: „Zelim da postignem nesto sto niko drugi nije uspeo u Grckoj. Da osvajam titule, da moje ime udje u Hall of Fame. Da postanem najbolji teniser na svetu, ali nije nuzno da budem i broj 1. “

12. Nakon sto je pobedio Federera, Citsipas je na 12. mestu na svetskoj teniserskoj lestvici.

13. Njegov bankovni racun se povecao posle Autralian Opena za 500.340 dolara.

14. U prošloj godini osvojio $ 2,952,113 samo od turnira.